Angajatul TVR care s-a aruncat de la balcon în Parlament a intrat în greva foamei

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)

Adrian Sobaru, electricianul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, angajat al Televiziunii Române, a declarat marţi că a intrat în greva foamei şi protestează în faţa televiziunii publice.

"Sunt în greva foamei în faţa Televiziunii Române. Astăzi nu vorbesc, sunt legat la gură, căci n-am voie. Asta înseamnă presă în România. Pentru anumite persoane! Poate mâine pot vorbi?", a afirmat Adrian Sobaru, fără a preciza exact care sunt motivele pentru care a decis să apeleze la această formă de protest.

Electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului la şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din 23 decembrie 2010, la care a participat premierul Emil Boc, într-o tentativă de sinucidere, în semn de protest.

"Boc, aţi luat drepturile copiilor", a strigat el atunci, înainte de a cădea de la o distanţă de cinci metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a şi rupt.

Adrian Sobaru şi-ar fi premeditat demersul, pentru că nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut să meargă în locul unui coleg, conform unor surse din TVR.

Sobaru a fost externat la începutul lunii ianuarie 2011 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ulterior, poliţiştii Secţiei 17 din Capitală au anchetat şi finalizat dosarul deschis în urma incidentului din decembrie 2010 din Parlament, iar anchetatorii propus neînceperea urmăririi penale faţă de TVR.

A rămas angajat al Televiziunii Române

Adrian Sobaru a rămas în Televiziunea Română în urma procesului de reorganizare al TVR care s-a desfăşurat în ultimul an, după ce a participat la procesul de evaluare din TVR. Însă el nu a răspuns la teste, ci a preferat să transmită nişte mesaje conducerii Televiziunii Române.

În ianuarie 2013, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, declara:

"Întotdeauna, Societatea Română de Televiziune a acordat o atenţie specială domniei sale, din cauza situaţiei familiale în care se află. Sprijinul - inclusiv financiar şi în ceea ce priveşte flexibilitatea prezentării la locul de muncă - a fost un atu în ceea ce priveşte empatia angajatorului, TVR, faţă de domnul Sobaru. Domnia sa a deţinut câtva timp calitatea de lider sindical, aflându-se în momentul acesta în perioada celor doi ani de protecţie, potrivit legii. E un soi de intangibilitate a foştilor lideri sindicali de a fi supuşi proceselor de restructurare. Prin urmare, domnul Sobaru rămâne în Televiziunea Română datorită acestui aspect. Cât priveşte ceea ce a dorit domnia sa să exprime prin modul special în care a abordat această selecţie de personal, este alegerea domniei sale. El este aparat de articolul 182, alin. 2 din Contractul Colectiv de Muncă, referitor la foştii lideri sindicali".

Pe de altă parte, Adrian Sobaru a declarat ulterior în presă că intenţionează să se mute, împreună cu familia sa, în Canada.

Sobaru: "USL şi-a bătut joc de mine"

Adrian Sobaru a declarat la începutul lunii aprilie 2013 că este dezamăgit de USL, că a primit telefoane de intimidare şi că se simte ameninţat.

Adrian Sobaru a mai precizat la postul B1 TV că USL şi-a bătut joc de el şi că-i pare rău că şi-a asociat numele cu ceea ce a urmat după gestul său de a sări de la balconul Parlamentului în timp ce era dezbătută moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Boc,.

"Silă, atât îmi este. Am crezut în USL, am făcut parte din ce a urmat atunci. Am sperat să-i ajut, dar mi-au zis "Nu ne mai sunteţi de folos". Nu mai cred în USL. Vroiam doar să plec afară", a afirmat angajatul TVR.

Sobaru a mai declarat că a primit şi telefoane de intimidare pentru a nu mai candida ca independent în alegeri şi că se simte ameninţat de persoane apropiate Puterii.

Cu toate insistenţele moderatorului, Sobaru a refuzat să dezvăluie şi numele celor care i-au transmis mesaje de intimidare.

Bani de la Sebastian Ghiţă

În aceeaşi emisiune, Sobaru a vorbit şi despre un contract de mecenat pe care l-a avut cu Realitatea TV şi cu Sebastian Ghiţă, care presupunea primirea sumei de 29.000 de euro pentru unul dintre copiii săi, care are probleme de sănătate.

Din această sumă, a primit doar circa 2.000 de euro, chiar dacă la început ar fi trebuit să primească un apartament, a mai precizat Adrian Sobaru.

"Este un contract de mecenat. Atunci era Realitatea. Până la 18 ani, 29.000 de euro. Mi-a dat două rate, aproape 1.000 de euro era o rată. Era vorba să primesc un apartament la început, apoi s-a transformat în bani, probabil ca să-l controlez. Când nu răspunde îi tai aia, cine e Sobaru, un prost", a declarat Adrian Sobaru.

De ce s-a aruncat din balconul sălii de plen

În decembrie 2010 s-a înregistrat o situaţie extraordinară joi în Parlament, după ce Sobaru s-a aruncat din balconul sălii de plen. Viaţa lui nu a fost însă în pericol, după cum au anunţat medicii de la Spitalul Universitar unde a fost transportat de SMURD.

Potrivit directorului Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, pacientul era conştient şi a răspuns la toate manevrele făcute de medici. "Nu are nicio leziune care să-i pună în pericol viaţa", a completat Cârstoiu.

Directorul Spitalului Universitar a adăugat că bărbatul se află în îngrijirea neurochirurgilor, urmând să fie operat pentru redresarea fracturilor la nivelul frunţii, şi, având în vedere că este vorba despre o tentativă suicidară, în zilele următoare se va oferi consiliere psihologică.

Televiziunea publică a precizat că bărbatul a făcut acest gest din motive personale. "Din informaţiile pe care le deţinem, bărbatul care s-a aruncat astăzi de la balcon în Parlament este angajat al TVR, având funcţia de electrician.

Adrian Sobaru a făcut acest gest din motive personale. El nu avea probleme legate de locul de muncă şi niciun fel de litigiu cu televiziunea publică. El nu a fost afectat în drepturile sale salariale, dimpotrivă, TVR l-a sprijinit material în mod susţinut pentru problemele de sănătate pe care le avea în familie", se arăta într-o informare remisă Agerpres de televiziunea publică.

Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului, în timp ce premierul Emil Boc îşi rostea discursul la dezbaterile asupra moţiunii de cenzură introduse de opoziţie după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea-cadru privind salarizarea bugetarilor.

"Ne-aţi ciuruit, ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri, ne-aţi vândut"

Bărbatul, care are în jur de 40 de ani, purta un tricou pe care scria "Ne-aţi ciuruit, ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri, ne-aţi vândut", iar înainte de a fi scos cu targa din sala de plen a strigat "Libertate!".

Imediat după producerea acestui accident, şedinţa de plen a fost suspendată, iar conducerea Parlamentului s-a reunit pentru a decide ce urmează.

Liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat că parlamentarii celor două partide se vor retrage de la lucrări, considerând că acestea nu pot continua după ceea ce s-a întâmplat, iar Guvernul ar trebui să-şi retragă legea.

Conducerea Parlamentului a decis însă continuarea procedurii moţiunii de cenzură, pentru ca acest demers antiguvernamental să fie încheiat din punct de vedere juridic.

Senatorii şi deputaţii, prezenţi în sală, nu au votat însă. În final, moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost declarată respinsă, legea-cadru de salarizare fiind considerată adoptată.

Moţiunea de cenzură trebuia să întrunească 236 de voturi "pentru" în vederea adoptării şi au fost înregistrate 0 voturi "pentru" şi 0 "împotrivă", parlamentarii opoziţiei nefiind prezenţi în sală, iar cei ai puterii nevotând.

Premierul Emil Boc, care s-a declarat şocat de ceea ce s-a întâmplat, a spus că soluţia la problemele pe care oamenii le au nu este cea văzută joi în Parlament.

"Eu ştiu şi înţeleg faptul că mulţi români o duc greu şi acest lucru nu reprezintă vina exclusivă a cuiva. Sunt vremuri grele pe care trebuie să le traversăm, cu toţii, cu solidaritate, raţionalitate şi echilibru. (...) Cred că numai printr-o asemenea abordare putem să trecem peste ele", a susţinut primul-ministrul.

Şi parlamentarii s-au declarat şocaţi de ceea ce s-a întâmplat. Senatorul liberal Emilian Frâncu a precizat că era foarte aproape de locul unde s-a petrecut incidentul, la un metru distanţă, şi s-a speriat foarte tare.

"A strigat "Libertate!" şi "Aţi luat pâinea de la gură copiilor mei!"

"A strigat "Libertate!" şi "Aţi luat pâinea de la gură copiilor mei!" şi s-a aruncat în gol. Am înlemnit când l-am văzut. E ceva nemaiîntâlnit", a spus Frâncu.

"În faţa unei asemenea situaţii cu totul şi cu totul excepţionale noi cei de la PSD nu credem că mai putem continua această şedinţă şi dezbaterea la această moţiune. Ar fi un ultim gest de sfidare şi faţă de cel care a făcut acel gest şi faţă de mulţi alţii care aşteaptă acasă", a afirmat preşedintele PSD, Victor Ponta.

"Acest semnal arată gradul de suportabilitate care a fost depăşit, arată care e răspunsul societăţii la politica acestui Guvern şi poate măcar în faţa acestei împrejurări Guvernul va înţelege ce face împotriva românilor. Noi nu continuăm acum această discuţie, Guvernul cred că ar trebui să-şi retragă măcar această lege, în orice caz îi rămâne decizia, căutarea unei soluţii juridice", a susţinut, la rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a făcut apel la presă să nu încerce să politizeze incidentul petrecut la Palatul Parlamentului. "Cred că dumneavoastră, presa, sunteţi mai puţin marcaţi decât noi, se pare", a continuat Elena Udrea, adresându-se jurnaliştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne