Apa viitorului va fi 'hi-tech'

.
. (Photo Illustration by Alexander Hassenstein / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Dacă la Forumul Mondial al Apei, care are loc la Marsilia, în intervalul 12-17 martie, 140 de delegaţii ministeriale şi peste 30.000 de participanţi înfruntă urgenţa privind apa, la Watec din Tel Aviv, o expoziţie bienală privind toate noutăţile din sector, sunt expuse soluţiile viitorului legat de apă. Revista italiană L'Espresso trece în revistă noutăţile Watec în domeniu.

Pierderile reţelei hidrice reprezintă una din problemele majore ale oraşelor. De multe ori, calculul greşit al presiunii în conducte provoacă cele mai mari pierderi. Compania Takadu a pus la punct un software de monitorizare a reţelelor de distribuţie, care permite un control în timp real: vulnerabilităţile şi pierderile sunt identificate prin algoritmi, fără a fi nevoie de controale la faţa locului.

Compania ''Curapipe System'' a brevetat sistemul Talr (Trenchless Automated Leakage Repair), care va fi testat în 2012 pe reţeaua hidrică a Tamisei, la Londra. Este vorba de un cilindru inteligent care, mişcându-se în interiorul conductelor identifică eventualele defecte printr-un sistem de senzori şi le repară instantaneu.

O altă tehnologie prevede utilizarea unei reţele de senzori acustici activaţi de vibraţiile create de defecţiuini şi gestionaţi printr-un software care reduce numărul de alarme false.

O companie a fondului de capital de risc Terra VP a conceput SmarTap, un sistem care reduce drastic risipa de apă de la domiciliu. Un panou de control dotat cu un software, ce are posibilitatea de conectare la o reţea Wi-Fi, va permite reglarea temperaturii apei, dând drumul apei la duş sau în cadă numai atunci când este atinsă temperatura dorită. De exemplu, dacă se doreşte un duş cu apă la 37 de grade folosind 15 litri, este suficient să se seteze panoul, care va prelua apa rece din conductă şi o va încălzi până la temperatura dorită: în acel moment se va declanşa butonul play şi duşul va fi gata. SmarTap va permite să se verifice şi dacă s-a uitat robinetul deschis, închizându-l de la sistemul central.

'Cloud seeding'' ajută la creşterea precipitaţiilor acţionând direct asupra norilor, 'alimentându-i' cu substanţe chimice care modifică procesele fizice de formare. O flotă de avioane mici survolează norii cei mai 'promiţători' şi îi bombardează cu rachete cu iodură de argint, care acţionează ca un condensator făcând să plouă peste zona dorită. Compania hidrică israeliană Mekorot, elaborează modele predictive tot mai sofisticate pentru 'irigarea de sus'', a zonelor mai aride. În regiunea Galileii, acest sistem ar fi permis să se crească cu 18% apele meteorice. 'Rain enhancement' este foarte utilizat în zone vaste din China, America şi Australia.

Know-how-ul israleian permite instalarea de pompe la 500 de metri în subteran, pe orice teren: de la calcar, la nisip şi până la bazalt. În 2014, Mekorot va finaliza un program de cinci ani, legat de care se estimează că a permis extragerea a 70 de milioane de metri cubi de apă, datorită unui sistem modern de pompare şi filtrare, ce reduce infiltrarea de nisip şi noroi. În prezent, este în studiu folosirea apelor subterane şi a puţurilor naturale, ca rezervoare de stocare a apei pentru folosire în anii de secetă mai mare sau în timpul perioadelor de consum ridicat. Se prevede şi utilizarea de materiale neexperimentate încă, precum fibra de sticla pentru conducte.

Concentraţia de azot (amoniac) în canalizare este o problemă foarte gravă. ''Triple T'' experimentează în kibbutzul Lahav, în deşertul Negev, o tehnologie hibridă de epurare a apelor, care reduce cu 90% costurile energetice de tratare a apelor uzate cu un echivalent de încărcare organică al unui oraş de 25.000 de locuitori. Acest sistem reduce semnificativ concentraţia de amoniac. O instalaţie-pilot se va înfiinţa curând în Italia, la Crema.

O altă inovaţie în tratarea apelor uzate priveşte difuzoarele pentru eliberarea de oxigen. Mapal Green Energy a inventat un model de difuzoare plutitoare care reduce costurile la electricitate cu până la 50% şi permite soluţii modulare şi flexibile pentru depuratoarele care folosesc sistemul de aerare cu bule.

În domeniul desalinizării apei Israelul este lider mondial. În urmă cu doi ani, a fost inaugurată la Hadera cea mai mare instalaţie cu osmoză inversă din lume. Multinaţionala IDE construieşte pentru China un complex de desalinizare ce va furniza zonei metropolitane Tianjin 100.000 de metri cubi de apă potabilă pe zi. Desalitec propune o nouă tehnologie - desalinizarea cu circuit închis, care reduce costurile de producţie. Există apoi instalaţiile în caz de catastrofe naturale precum tsunami sau aluviuni provocate de musoni, sau pentru urgenţe umanitare, în taberele de refugiaţi.

Apa de ploaie este de asemenea valoroasă. În Israel, unele teritorii, ca Yesraeli Valley, dezvoltă o reţea de înaltă tehnologie. Este vorba de bazine de colectare a apei (75 pentru o reţea de circa 90 km) impermeabilizate cu prelate din polietilenă de mare densitate. Aceste rezervoare de mari dimensiuni sunt interconectate printr-un software automatizat, în măsură să transfere apa pompând-o de la un bazin la altul, pe baza indicaţiilor agronomilor. Reţeaua este conectată la o instalaţie de epurare care permite reutilizarea a 90% din apa tratată, în scopul irigării, dar şi pentru turnurile de răcire ale centralelor electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor