Ardei umpluţi cu carne de pui, dovlecei şi ciuperci la cuptor

Ardei umpluţi cu carne de pui, dovlecei şi ciuperci
Ardei umpluţi cu carne de pui, dovlecei şi ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă vă plac ardeii umpluţi, cu siguranţă veţi aprecia această reţetă gustoasă şi mai puţin clasică, în sensul că orezul, unul din ingredientele populare folosite la umplutură, e înlocuit cu cubuleţe de dovlecel sau alte legume de sezon. Rezultatul final e pe măsura aşteptărilor, o mâncare delicioasă şi uşoară la stomac, numai bună de consumat în zilele călduroase.

Ingrediente:

1 kg ardei ( mai mărunţi),
½ kg carne de pui dezosată (sau carne tocată),
2 linguri de ulei,
½ ceapă tocată mărunt,
400 g de ciuperci tăiate în felii (opţional puteţi lăsa câteva ciuperci întregi pe care apoi le veţi putea umple),
1-2 dovlecei tăiaţi în cubuleţe,
Tarhon sau pătrunjel după dorinţă,
Un ardei iute (opţional),
Sare şi piper după gust,

Pentru sos
250 ml de sos de roşii sau 2 linguri de pastă,
100 g ciuperci,
Sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Încălziţi cuptorul la 175 grade C.

Se începe mai întâi cu pregătirea ardeilor pentru umplut. Tăiaţi o felie îngustă de ardei (cam de 1 -1.5 cm) pe verticală, apoi scoateţi seminţele afară. Dacă sunteţi în lipsă de timp, îndepărtaţi cotorul, tăind ardeiul circular. Ardeii umpluţi vor fi la fel de gustoşi.

Bucăţile de ardei decupate se taie în cubuleţe şi se folosesc la umplut.

Carnea de pui se taie în bucăţele, după care se pune într-o tigaie în care adăugaţi două linguri de ulei. Se amestecă având grijă să întoarceţi carne ape toate părţile. Gătiţi 2-3 minute, până când carnea îşi schimbă culoarea.

Adăugaţi apoi ceapa tocată, ardeiul tăiat în cubuleţe şi cele 400 g de ciuperci tăiate felii.

După câteva minute, puneţi şi cubuleţele de dovlecel, sare şi piper după gust. Se prepară în continuare încă 5 minute după care se ia de pe foc.

Se adaugă tarhon şi pătrunjel mărunţit, şi se lasă să se răcească puţin. Cu acest amestec se umplu ardeii şi se pun într-o tavă sau un vas de sticlă termorezistentă; se adaugă puţină apă pune pe fundul tăvii pentru a preveni uscarea ardeilor şi se dă la cuptor cam 30 - 40 minute, în funcţie de mărimea ardeilor.

Când sunt pătrunşi ardeii se scot din cuptor şi apoi se toarnă peste sosul de roşii cu ciuperci fierbinte.

Prepararea sosului de roşii

Într-o tigaie se pune o lingură de ulei, după care se adaugă ciupercile lăsate deoparte (100g). Dacă a rămas umplutură, se adaugă şi aceasta.

Se prepară la foc mediu-mic până când ciupercile sunt înmuiate, apoi se adaugă bulionul sau pasta de roşii cu puţină apă. Se dau câteva clocote, după care se pune sare şi piper după gust.

După ce se ia de pe foc se presară puţin tarhon.

Dacă vă place să mâncaţi iute, puteţi adăuga la prepararea sosului, un ardei iute tăiat mărunt, odată cu ciupercile. Sosul picant se complementează foarte bine cu gustul dulceag al ardeiului umplut.