Armata Beijingului, tot mai agresivă. Susţine că a "alungat" un distrugător american din Marea Chinei de Sud

Distrugătorul american USS Halsey (Wikipedia - Public domain)
Redacţia
10.05.2024

Armata chineză a monitorizat îndeaproape şi a "alungat" distrugătorul american USS Halsey care intrase în apele teritoriale ale Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud la 10 mai, a anunţat vineri într-o declaraţie Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare, potrivit Reuters.

În comunicat se afirmă că acţiunea americană ar fi "încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei".

"Este încă o dovadă de fier a hegemoniei sale de navigaţie şi a militarizării Mării Chinei de Sud", se arată în declaraţie, adăugând că trupele sale vor rămâne în stare de alertă şi vor proteja securitatea naţională.

Marina americană a precizat, într-o declaraţie, că distrugătorul şi-a afirmat drepturile şi libertăţile de navigaţie în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, "în conformitate cu dreptul internaţional".

USS Halsey a ieşit din zonă după operaţiunea sa şi a continuat navigarea în Marea Chinei de Sud, se arată în comunicat.

Cea mai recentă dispută dintre China şi SUA a avut loc pe fondul unor tensiuni sporite în zona strategică a Mării Chinei de Sud, aliatul american Filipine fiind implicat într-o dispută diplomatică acerbă cu Beijingul în legătură cu apele disputate din regiune.

China pretinde mari porţiuni din Marea Chinei de Sud, inclusiv părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că pretenţiile Beijingului nu au nicio bază potrivit dreptului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor