Armata rusă poate interveni în Ucraina fără o avertizare prealabilă, anunţă Şoigu (video)

Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a apreciat, miercuri, că ”lumea s-a schimbat şi s-a schimbat dramatic” şi a cerut armatei mobilizate la graniţa cu Ucraina ”să fie constant pregătită de conflict”, relatează NTV.

Tonul ferm şi dramatic afişat de Şoigu în timpul discursului televizat a confirmat previziunile Poloniei şi ale Alianţei Nord Atlantice, care au avertizat că Rusia ar putea folosi pretextul unei misiuni umanitare pentru a lansa o invazie în Ucraina.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, au discutat despre ”intensificarea situaţiei de criză” din Ucraina, a transmis Moscova, fără să dea alte detalii.

Moscova neagă implicarea masivă în estul Ucrainei, însă Putin încearcă să justifice o posibilă intervenţie a armatei ruse citând problemele umanitare provocate de agenţii şi soldaţii Kremlinului de pe teritoriul ucrainean.

Răspunzând agresiunii ruse, Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni pe scară largă în sectorul economic, militar şi energetic. La aceste măsuri, Moscova a replicat implementând o serie de interdicţii la importurile de produse alimentare din SUA şi la cele de fructe şi legume din Uniunea Europeană.

În acest timp, armata ucraineană a câştigat teren în faţa forţelor ruse din estul Ucrainei, însă Moscova se arată pregătită să folosească forţa militară împotriva Kievului: ”Unităţile de menţinere a păcii ar trebuie să fie pregătite constant de conflict”, a declarat Serghei Şoigu.

Miercuri, Alianţa Nord Atlantică a anunţat că armata rusă a mobilizat peste 20.000 de soldaţi suplimentaţi de forţe terestre, aeriene şi anti-aeriene, la graniţa cu Ucraina. Intervenţia militară ar putea avea loc fără o ”avertizare” prealabilă, a precizat ministrul rus.

”Lumea s-a schimbat, şi s-a schimbat dramatic. Aşa cum ştiţi din exemplele anterioare, incluzându-le pe cele din brigade, unităţile de menţinere a păcii pot fi activate fără avertizare”, a explicat Şoigu.

Răspunsul Rusiei a atras atenţia NATO, care a anunţat miercuri că Moscova ar putea folosi ”pretextul unei misiuni umanitare sau de păstrare a păcii pentru a trimite trupe în estul Ucrainei”.

”Nu vom încerca să ghicim ce se întâmplă în mintea lor, dar putem vedea ce face Rusia pe teren – şi asta este foarte îngrijorător”, a declarat purtătorul de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, într-o declaraţie prin e-mail.

Fără să emită un mesaj prin care să ceară retragerea forţelor ruse de la graniţa cu Ucraina, Casa Albă a continuat să ”observe îndeaproape” conflictul şi desfăşurările de forţe ruse. ”Există mobilizarea de la graniţă, nicio schimbare în maşina de propagandă rusească şi discuţiile despre nevoia unei misiuni umanitare de păstrare a păcii în Ucraina”, a afirmat un oficial de la Casa Albă, potrivit Reuters.

Totuşi, concluzia ministrului Şoigu nu lasă loc de interpretări a situaţiei de la marginea Europei de Est.

”Pregătiţi-vă pentru ceva neaşteptat”, a concluzionat Şoigu.

Luna trecută, făcând referire la situaţia NATO din Europa de Est, un comitet parlamentar britanic din domeniul Apărării a afirmat că ”un atac neconvenţional, utilizând tactici asimetrice (...) va fi deosebit de dificil de contrat”.

Raportul comitetului cerea Alianţei să menţină trupe permanente şi echipament militar în Estonia şi Lituania, care să fie pregătite pentru o intervenţie rusă în restul Europei, şi să îndemne liderii alianţei să rezolve ”lacunele alarmante în situaţia pregătirii NATO”, reliefate în timpul conflictului din Ucraina.