Asociat al lui Putin deschide un think-tank pro-Rusia în Berlin

Omul de afaceri rus Vladimir Ianukin a deschis institutul Dialogue of Civilizations (Dialogul Civilizaţiilor) în capitala germană. Ianukin doreşte ca Europa să nu danseze după ritmul impus de SUA.
Vladimir Ianukin participă la deschiderea institutului DOC la Berlin, 1 iulie 2016.
Vladimir Ianukin participă la deschiderea institutului DOC la Berlin, 1 iulie 2016. (Captură Foto)

Analişti politici din capitala germană sunt îngrijoraţi în legătură cu posibila agendă a institutului World Public Forum's Dialogue of Civilizations Research Institute (DOC), care a fost lansat vineri în cadrul unui eveniment de şase ore în Berlin. Institutul, anterior cu sediul în Viena, a fost înfiinţat şi finanţat de Vladimir Ianukin, un om de afaceri rus asociat al preşedintelui Vladimir Putin şi fost diplomat sovietic, despre care s-a zvonit că ar fi avut un rang înalt în KGB.

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a descris DOC ca un “instrument al războiului hibrid al Moscovei”, a cărui principală intenţie a fost aceea de a crea o “civilizaţie alternativă la cea americană”.

Institutul a negat orice conexiune directă cu Kremlinul şi pe website-ul său susţine că nu primeşte deloc fonduri guvernamentale. “Nu reprezentăm niciun interes rusesc”, a declarat savantul politic şi co-fondatorul german al DOC, Peter Schulze, adăugând că noul institut nu se va concentra pe relaţiile ruso-germane, ci va aborda “chestiuni globale, precum schimbările demografice”.

Pe website-ul său, DOC numeşte şase zone de cercetare, inclusiv “Economics of Post-Modernity: When Convenţional Models Fail” şi “East and West: Bridging the Post-Modernity Gap”. În plus, DOC susţine că răspunde necesităţii unei diversităţi mai mari în rândul institutelor politice. “Nouă dintre principalele 10 think tank-uri incluse în 2015 Global Go To Think Tank Index Report sunt vest-europene. Prin urmare, conferinţele actuale duc lipsa respectului reciproc real şi a dialogului global reprezentativ”, a susţinut DOC.

Finanţări şi alianţe

Anterior, DOC era cunoscut de la o conferinţă anuală pe insula elenă Rhodos, unde intelectuali din China, Iran, Pakistan, India şi Europa (şi doar câţiva din SUA) se adunau pentru a discuta despre evoluţia ordinii mondiale.

Dar ambiţiile sale par să crească. Deşi sursele de finanţare ale DOC nu sunt specificate clar pe website-ul său (şi institutul nu a răspuns unei întrebări privind acest aspect), FAZ a raportat că însuşi Ianukin inveşte 25 milioane de euro în următorii cinci ani şi plănuieşte să angajeze aproximativ 20 de persoane. Institutul a declarat că urmăreşte să ajungă în următorii 5 ani în rândul primelor 20 de think tank-uri din lume.

Se estimează că alţi câţiva oameni de afaceri ruşi au investit în acest institut şi Ianukin aparent ar fi angajat o agenţie specială care să monitorizeze alte think tank-uri în căutarea de talente. Există zvonuri că centrul din Berlin va fi sediul unei reţele globale de astfel de instituţii, ce urmăresc să facă cunoscut punctul de vedere al Rusiei pe scena mondială.

Anti-Occident

Ianukin şi-a început cariera în armata sovietică, a ajuns în misiunea diplomatică sovietică la ONU, apoi în Ministerul rus al Transporturilor şi, în cele din urmă, a devenit preşedintele operatorului de stat a căilor ferate ruseşti, o poziţie pe care a deţinut-o până în 2015. În 1996, el a devenit unul dintre co-fondatorii, împreună cu Vladimir Putin, ai aşa-numitei "cooperative" Ozera – un grup de oameni de afaceri consideraţi că fac parte din cercul apropiat al preşedintelui rus. Toţi membrii cercului au deţinut de atunci poziţii importante în guvern sau în sectorul afacerilor în Rusia.

În timp ce website-ul DOC susţine că “înţelegerea reciprocă este o condiţie esesnţială pentru dezvoltarea atotcuprinzătoare a umanităţii”, opiniile personale ale lui Ianukin nu au părut să fie întocmai atotcuprinzătoare în trecut.

Ianukin a declarat că mişcarea de protest ucraineană a Euromaidanului din 2014, care a dus la prăbuşirea fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici şi la un război cu separatiştii în estul Ucrainei, a fost confiscată de neo-nazişti.

În 2014, înt-un discurs la Forumul Germano-Rus - o iniţiativă care promovează relaţiile ruso-germane - Ianukin a cerut Europei să îşi reducă legăturile cu SUA. “De ce trebuie ca tot ceea ce provine de peste ocean să fie bun – chiar şi războiul din Irak?” a întrebat el. “dacă fiecare încercare a Rusiei de a înainta o propunere se loveşte de negativism”.

În acelaşi an, Ianukin a fost plasat pe lista persoanelor sancţionate de către Departamentul de Stat american după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Poate din acest motiv, guvernul german a încercat să se îndepărteze de orice asociere cu DOC. FAZ a raportat că Matthias Platzeck, fostul premier al landului german Brandenburg şi preşedinte al Forumului Germano-Rus, ar fi trebuit să ţină un discurs la ceremonia de deschidere a institutului dar, în cele din urmă, a fost numit doar ca participant, în timp ce Ronald Pofalla, fostul şef de personal al cancelarului Angela Merkel, a renunţat la discurs.