"Atacul asupra consulatului SUA din Benghazi nu a fost opera Al-Qaeda” relevă New York Times

Consulatul american din Benghazi, după atacul terorist din 11 septembrie.
Consulatul american din Benghazi, după atacul terorist din 11 septembrie. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / GettyImages)

Cu 15 luni în urmă Consulatul SUA din Benghazi a fost atacat violent, incident în care au murit ambasadorul Chris Stevens şi alţi trei americani. Susan Rice, în acel moment ambasador al SUA la ONU, a susţinut că atacul a survenit din cauza furiei musulmanilor declanşată de un film islamofobic realizat în SUA. Versiunea, puternic contestată de Republicani, a costat-o pe Rice nominalizarea la Secretariatul de Stat.

După 15 luni de la atacul asupra consulatului SUA din Benghazi, New York Times aduce noutăţi. Ziarul american, cu un lung reportaj, publicat pe 28 decembrie, readuce în atenţie prima versiune în care se afirma că, pe 11 septembrie 2012, cei care au atacat ambasada americană nu au fost grupurile teroriste libiene legate de Al-Qaeda, ci musulmani mâniaţi de filmul islamofob realizat în SUA.

Autorul anchetei este jurnalistul David D. Kirpatrick care a efectuat luni de investigaţii la faţa locului, ascultând martorii locali ai atacului. Versiunea lansată de New York Times confirmă, prin urmare, prima versiune dată de Susan Rice. Declaraţii pentru care republicanii au acuzat-o, atât pe ea cât şi pe "mentorul" său Barack Obama, că vor să susţină teoria conform căreia n-a fost o operaţiune a teroriştilor (prin intermediul grupului local Ansar al-Sharia). Furtuna a costat-o pe Rice postul de Secretar de Stat, luat de Hillary Clinton şi auforţat-o să se re-întoarcă la Casa Albă în calitate de Consilier pentru Securitatea Naţională.

Videoul împotriva profetului "The innocence of Muslims"

Conform NYT figura centrală a asaltului asupra consulatului a fost un lider "excentric şi nemulţumit" al unei miliţii locale, Ahmed Abu Khatttal, fără legături cu Al-Qaeda sau alte grupuri teroriste, iar din mărturiile colectate de reporter acesta ar fi "principalul suspect".

Abu Khattala a profitat de furia provocată de filmul "The innocence of Muslims" (filmat de un egiptean creştin-copt rezident în SUA) răspândind zvonul că "în interiorul consulatului americanii au tras în protestatarii libieni". Acest zvon i-a "împins pe jefuitori şi incendiatori la atac împotriva consulatului, fără un plan preconceput, atac care a degenerat într-o linşare a ambasadorului şi a altor 3 americani. Omul, care trăieşte în mod liber în Benghazi, continuă să-şi justifice acţiunea", spune NYT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe