Auto - F1: Nevăzătorii au la dispoziţie, gratuit, un catalog cu explicaţii în braille

(Clive Mason / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2014

Amatorii de Formula 1 fără vedere sau aproape orbi pot cere, gratuit, ca în fiecare an, explicaţii în limbajul braille, cu caractere mărite sau chiar sonore cu privire la noul regulament tehnic şi sportiv al F1, graţie asociaţiei HandiCaPZero, care a pus, din nou, la punct Ghidul F1.

Pilotul francez Romain Grosjean (Lotus) şi jurnaliştii Jean-Louis Moncet şi Thibault Larue, au furnizat, astfel, întreaga listă de 19 circuite ale Campionatului Mondial, adaugându-l pe cel al Marelui Premiu al Austriei, care revine în calendar, şi al Marelui Premiu de la Soci, noutatea din 2014, pe locul de disputare a ultimelor Jocuri Olimpice de iarnă.

Diagramele în relief ale celor 19 circuite sunt prezentate sub formă de planşe cartonate şi legate cu o spirală (format A3 ), în care fiecare circuit a fost refăcut în aşa fel încât să fie simplificat, mărit, mai pregnant şi în relief. El poate fi vizualizat sau poate fi cercetat prin atingere, fiind disponibil tuturor, completat de indicatori esenţiali pentru interpretare: start, sens de circulaţie, viraj. Fiecare informaţie vizuală este reprodusă în braille şi în relief cu un procedeu specific, prin depunerea unei pelicule de poliester transparente.

O versiune audio, înregistrată de Dominique Poulain, jurnalistul de la RMC Info, poate fi descărcată sau comandată pe CD. După fiecare Mare Premiu, site-ul internet (www.handicapzero.org) permite accesul, on line, la toate rezultatele.

Creată în 1987, asociaţia HandiCaPZéro permite, din 2002, permite numeroşilor nevăzători să acceadă la informaţii esenţiale din F1, dar şi din fotbal (Liga campionilor, Cupa Mondială) sau ciclism (Turul Franţei), precum şi din alte domenii, sănătate, cultură sau petrecerea timpului liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor