Autorităţile de la Chişinău organizează o serie de acţiuni pentru comemorarea „Revoluţiei Twitter"

Protestatarii de la Chişinău s-au adunat în faţa sediului Preşedinţiei, 7 aprilie 2009. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate.(arhivă)
Protestatarii de la Chişinău s-au adunat în faţa sediului Preşedinţiei, 7 aprilie 2009. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate.(arhivă) (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Autorităţile Republicii Moldova organizează sâmbătă, la trei ani de la „Revoluţia Twitter", o serie de activităţi pentru a comemora evenimentele din 7 aprilie 2009.

Astfel Primăria Municipiului Chişinău va organiza, la ora 12, dezvelirea monumentului lui Doina şi Ion Aldea Teodorovici, la Cimitirul Central.

Apoi va a avea loc o acţiune în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Manifestaţia "Flacăra Libertăţii" va începe la ora 19:00 şi se va desfăşura la locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Evenimentul va fi urmat de un recital de muzică folk şi naţional-patriotică.

Locuitorii Chişinăului sunt îndemnaţi să aprindă lumânări în memoria victimelor de la 7 aprilie 2009.

La 7 aprilie 2009 mii de oameni, în special tineri, au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţă de rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, pe care le-au considerat fraudate.

Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate. Sute de tineri au fost închişi ulterior în comisariate, bătuţi şi umiliţi.

La trei ani de la evenimente, autorităţile nu au stabilit încă cine se face vinovat de cele întâmplate.