După trei ani de la protestele din aprilie vinovaţii rămân nepedepsiţi (revista presei moldovene)

Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009.
Imagine din timpul protestelor de la Chişinău, 8 aprilie 2009. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

„Trei ani de bâlbe şi promisiuni”, titrează Adevărul de vineri cu referire la evenimentele din aprilie 2009. Cotidianul observă că, la trei ani de la protestele violente, politicienii care ţineau discursuri în aprilie 2009, în centrul Chişinăului şi care aveau să vină la cârma ţării în scurt timp, sunt acum mai zgârciţi în declaraţii.

Publicaţia menţionează că fosta conducere a Ministerului de Interne a fost declarată nevinovată, dosarul morţii lui Valeriu Boboc este examinat abia în prima instanţă, iar din 108 plângeri depuse la Procuratură doar 58 au ajuns în instanţa de judecată.

Moldova nu va afla adevărul despre 7 aprilie atâta timp cât foştii torţionari comunişti vor fi avansaţi în funcţii de către actuala guvernare, scrie şi Timpul, citându-l pe procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov. Procurorul a ajuns la aceasta concluzie, după ce săptămâna trecută a luat cunoştinţă de un dosar, deja clasat, despre ilegalităţile la care, în aprilie 2009, au fost supuşi 64 de oameni nevinovaţi de către un grup de urmărire penală, condus de Igor Popa. Cunoscut ca executantul celor mai scandaloase cauze penale politice din timpul liderului comunist Vladimir Voronin, Popa rămâne şi astăzi o figură importantă în Procuratură, menţionează ziarul.

'Rogozin intră în coteţ', notează Timpul. Autorul face trimitere la un articol din Moscovski Komsomoleţ, care spune că Rusia nu mai este în stare să supună Republica Moldova aflată 'în curs de românizare' şi recomandă ca Moscova să ia măsuri ca să nu piardă Transnistria, sugerând totodată transformarea regiunii separatiste din stânga Nistrului într-o enclavă a Moscovei, după modelul Kaliningradului.

'Marţea neagră a devenit dată comemorativă', scrie Moldvaskie Vedomosti, referindu-se la recenta hotărâre a parlamentului de a declara data de 7 aprilie Ziua libertăţii. 'Sub stindardul protestelor paşnice în apărarea democraţiei se cimentează memoria pogromurilor de acum trei ani, pe fundalul cărora a venit la puterea actuala Alianţă pentru Integrare Europeană', comentează publicaţia.

Europa este tot mai aproape... la preţul carburanţilor, scrie ziarul de limbă rusă Panorama, referindu-se la noile majorări ale preţurilor cerute de importatori.