Comisia parlamentară: Un jurnalist a fost complice la evadarea lui Baghirov

Un jurnalist de la un post privat de televiziune şi un şofer au fost complici la evadarea bloggerului rus Eduard Baghirov la 18 octombrie 2011. Afirmaţiile au fost făcute la 5 aprilie de către Alexandru Cimbriciuc, preşedintele comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de evadare a lui Baghirov.

În raportul citit de Cimbriciuc, se arată că Baghirov a venit la 18 octombrie 2011 la procuratură pentru a lua cunoştinţă de materialele dosarului penal. În aceeaşi zi, Baghirov împreună cu un şofer, Iurie Panpuh, şi cu reporterul Publika TV Victoria Kriukova au plecat în direcţia lacului de lângă satul Molovata Nouă. După ce au trecut în stânga Nistrului, ei au traversat oraşele Dubăsari şi Tiraspol, de unde au fost preluaţi de un alt şofer, care i-a dus la Odesa, informează moldpres.

În baza audierilor instituţiilor de forţă, membrii comisiei de anchetă au stabilit că a fost încălcată legislaţia în vigoare.

Vinovaţi de evadarea bloggerului şi cetăţeanului rus Eduard Baghirov se fac judecătorul de instrucţie, angajaţii Procuraturii Generale şi ai Serviciului de Informaţie şi Securitate. Concluziile aparţin Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat timp de patru luni condiţiile de evadare a lui Eduard Baghirov, învinuit în urma protestelor paşnice din 6-7 aprilie de dezordine în masă. La baza închierilor au stat materialele cazului, rapoartele reprezentanţilor Penitenciarului nr.13, Procuraturii Generale, Serviciului Grăniceri, Ministerului Afacerilor Interne şi al Serviciului de Informaţie şi Securitate, relatează unimedia.

În cazul judecătorului, membrii Comisiei au stabilit încălcări ale legislaţiei în vigoare la stabilirea măsurii preventive - arestul la domiciliu al unei persoane care nu are domiciliu sau viză de reşedinţă pe teritoriul R.Moldova. În plus, magistratul nu a dispus ca şi organul afacerilor interne să urmărească modul în care a fost respectată decizia de schimbare a măsurii de arest preventiv în cel de arest la domiciliu al inculpatului. Sancţionarea judecătorului a fost pusă în obligaţia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

PG şi SIS au fost găsite vinovate de inacţiune în prevenirea evadării lui Eduard Baghirov, cu toate că convorbirile telefonice ale acestuia au fost interceptate încă de la arestarea acestuia. Totodată, colaboratorii detaşamentului cu Destinaţie Specială a SIS şi colaboratorul SIS, Alexandru Bălan, care trebuiau să-l escorteze pe învinuit la domiciliu după şedinţa de judecată şi nu au făcut-o. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) trebuie să ia o decizie privind pedepsirea celor vinovaţi de evadarea lui Baghirov.

Complicii, Panpuh şi Krikova, urmează să fi anchetaţi în cadrul unei urmăriri penale. Deputatul neafiliat Mihai Godea a propus ca pe acest caz să fie sesizat şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Deputaţii au decis ca CSM, CSP şi PG trebuie ca în termen de 60 de zile, să prezinte în Parlament un raport cu privire la acţiunile şi rezultatele obţinute în urma examinării raportului comisiei parlamentare de anchetă.

Cimbriciuc a comunicat că raportul va fi remis spre examinare către Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor.

Deputatul PL Valeriu Saharneanu, fost preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor, a menţionat că evadarea lui Baghirov a fost un spectacol regizat din afară, ce a avut scopul umilirii Republicii Moldova". Este inadmisibil ca un jurnalist să plece cu o persoană aflată în arest şi să nu dea un semnal către autorităţi", a spus Saharneanu.

Amintim că Eduard Baghirov a fost reţinut la 16 iunie 2011, fiind învinuit de implicare în dezordinile în masă din aprilie 2009. Acesta a evadat din ţară în toamna anului 2011, după ce instanţa a schimbat măsura de reţinere în arest la domiciliu.