Moscova stă la baza violenţelor din aprilie 2009 de la Chişinău (revista presei)

Numirea scriitorului rus Eduard Baghirov în staff-ul electoral al lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale din Rusia demonstrează că Rusia s-a implicat în organizarea protestelor violente din 7 aprilie 2009 de la Chişinău, scrie vineri Jurnal de Chişinău. Publicaţia face referire la faptul că Baghirov este investigat de instanţele de la Chişinău pentru implicarea în organizarea protestelor.

'Oricât ar părea de paradoxal, Moscova, singură şi nesilită de nimeni, a ridicat vălul şi ne-a arătat că urmele dezordinilor din centrul Chişinăului duc direct spre birourile administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse', se menţionează în articol.

Ziarul salută şi intenţia Alianţei pentru Integrare Europeană de a organiza alegerea preşedintelui în parlament, renunţând la referendumul constituţional. 'AIE îşi revine, Partidul Comuniştilor e în stare de leşin. În sfârşit, a venit vestea cea bună: AIE va purcede la alegerea preşedintelui în Parlament, împreună cu deputaţii grupului Dodon', scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău.

Pe de altă parte, Constantin Tănase scrie în Timpul despre pericolul apropierii AIE de grupul disidenţilor comunişti din parlament, condus de Igor Dodon. Autorul scrie că, dacă ar fi în situaţia să aleagă între Dodon şi anticipate, ar alege anticipatele, 'pentru că azi se poate întâmpla un lucru care s-a mai întâmplat pe 4 aprilie 2005: voturile electoratului democratic şi antieuropean par să nu mai conteze şi ele vor fi convertite la casa moldovenească de schimb politic valutar pe un preşedinte drag inimii (roşii) a lui Dodon'.

Judecătoriile specializate nu vor fi lichidate, iar magistraţii care urmau să fie transferaţi în instanţele de drept comun îşi vor păstra fotoliile. Decizia a fost luată de Curtea Constituţională, care a declarat ilegală reforma aprobată de AIE vara trecută, subliniază Adevărul.

Douăzeci de tiruri ucrainene, ruseşti şi moldoveneşti stau blocate în Vama Galaţi, mai scrie Adevărul. Conducerea punctului de trecere a frontierei Galaţi a refuzat să le permită şoferilor să plece din vamă deoarece toate drumurile sunt închise din cauza vremii nefavorabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe