Rogozin: Fără să deschid gura, ”în coteţ” s-a făcut deja ”tărăboi”

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Dmitri Rogozin a comentat pe Twitter, în termeni ironici, reacţia Chişinăului la numirea sa în calitate de emisar special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria.

”Eu nici măcar nu am deschis gura, dar în coteţ deja s-a făcut atâta tărăboi”, a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter, relatează Unimedia.

Totodată, oficialul rus a făcut trimitere la un articol din Nezavisimaia Gazeta, unde se trec în revistă declaraţiile şi evenimentele care au avut loc în legătură cu desemnarea sa în funcţie.

Potrivit autorului articolului, numirea lui Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special al preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană este considerată de autorităţile Republicii Moldova drept un început de promovare a noii politici a lui Vladimir Putin în spaţiul post-sovietic.

Desemnarea lui Rogozin a fost o surpriză pentru guvernarea de la Chişinău, fapt care a provocat discuţii aprinse atât în rândul politicienilor, cât şi mass-media, consideră publicaţia rusă. Aceasta a remarcat faptul că informaţia cu privire la numirea fostului ambasador rus la NATO a coincis cu alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova s-a arătat suprins de decizia Rusiei de a-l numi pe Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentat special al preşedintelui rus pentru Transnistria.

"Am luat act cu surprindere de această decizie a autorităţilor Federaţiei Ruse. Pe de o parte decizia dată ar putea confirma importanţa pe care o acordă Federaţia Rusă procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pe de altă parte constatăm că această evoluţie nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din 22 martie.

MAEIE precizează că cere clarificările de rigoare pe marginea acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova.

La rândul său, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, a precizat că autorităţile de la Moscova ar fi trebuit să anunţe în prealabil Chişinăul despre intenţia de a-l desemna pe Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria.

"Eu personal cred că nu este bine când decizii importante se aduc la cunoştinţa partenerilor internaţionali prin intermediul mesajelor din presă. Există suficiente instituţii, mecanisme, instrumente între state care sunt specializate în a crea o bună comunicare şi un dialog, în special, între statele care pretind că au relaţii prieteneşti, constructive, de durată bazate pe respect reciproc. Exact asemenea relaţii considerăm că trebuie să avem cu Federaţia Rusă”, a subliniat Carpov.

Potrivit lui, în asemenea situaţii este inevitabil să apară mai multe întrebări. "De ce acest decret al preşedintelui Federaţiei Ruse a venit în aceeaşi perioadă cu alte două decrete privind desemnarea reprezentanţilor pentru Osetia şi Abhazia? A venit în aceeaşi perioadă când se discută iarăşi în presă despre acordarea unui ajutor financiar din partea Federaţiei Ruse către regiunea transnistreană. Există mai multe aspecte, care dacă le punem împreună vedem că lucrurile nu sunt clare. Clarificările pe care le-a solicitat Ministerul de Externe trebuie să fie făcute cât mai rapid posibil. Ele puteau fi făcute şi înainte ca decretul să fie anunţat”, a punctat viceprim-ministrul.

Totodată, Eugen Carpov nu a exclus posibilitatea ca cei de la Tiraspol să fi ştiut despre această desemnare înainte de cei de la Chişinău. "Dar nu pot să afirm acest lucru", a spus el.

Între timp, Dmitri Rogozin a anunţat că va întreprinde prima sa vizită la Tiraspol în luna aprilie.