Nina Ştanski: Este necesară revizuirea tuturor acordurilor între Chişinău şi Tiraspol

Ministrul  moldovean de externe, Iurie Leancă
Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Potrivit ministrului Afacerilor Externe din Transnistria, Nina Ştanski, Moldova şi Transnistria trebuie să restabilească funcţionalitatea tuturor documentelor semnate între cele două părţi vreodată, inclusiv a Memorandumul de la Moscova, din 1997. Această declaraţie a fost făcută în timpul discursului de la Ialta, scrie portalul ava.md.

Ministrul transnistrean a mai precizat că în cadrul primei runde de negocieri oficiale privind reglementarea conflictului transnistrean, de la Dublin, ambele părţi au convenit să consolideze acordurile încheiate anterior şi apoi să pregătească semnarea unor noi documente.

"Este necesar să fie revizuite toate acordurile bilaterale existente. Cu regret, în prezent, eficienţa tuturor acordurilor între Chişinău şi Tiraspol este aproape de zero", a menţionat oficialul transnistrean.

Nina Ştanski s-a referit şi la numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al Rusiei în Transnistria, declarând: "Nu s-a discutat acest aspect cu autorităţile moldovene. Însă, numirea sa este în deplină concordanţă cu Memorandumul din 1997, care oferă posibilitate Transnistriei de a stabili şi menţine contacte internaţionale în domeniul economic, ştiinţific, tehnologic şi cultural, fără acordul Republicii Moldova".

Precizăm că Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special pentru conflictul transnistrean. Decretul prezidenţial a fost făcut public la data de 21 martie, pe pagina WEB a Kremlinului.

În acelaşi timp Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia Kremlinului de a numi un reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria.

În acest sens Iurie Leancă a declarat: „Am fost surprinşi şi suntem preocupaţi de această decizie. Nu am fost consultaţi, ceea ce nu corespunde spiritului relaţiilor bune moldo-ruse. Am vrea să sperăm ca această numire nu va face altceva decât să sporească interesul Rusiei de a identifica o soluţie în reglementarea conflictului transnistrean şi nu altceva”.

Convocând reprezentantul Ambasadei Rusiei la Chişinău, Leancă a menţionat că „am solicitat comentarii. Sper că atunci când vom obţine explicaţii referitor la cum se încadrează această numire în politica de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, vom putea anunţa şi poziţia oficială a Chişinăului”.

La selectarea candidatului în prezenta funcţie a fost luată în considerare experienţa lui Rogozin în negocierile la nivel internaţional, iar situaţia dificilă din Transnistria necesită abilităţi şi competenţe pe care le are vicepremierul rus.

Fostul ambasador rus la NATO, Dmitri Rogozin a fost numit în decembrie 2011, în funcţia de vicepremier şi este responsabil de industria armamentului. În anii 2003-2004 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar din 2004 şi până în 2011 a fost reprezentantul Rusiei la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe