Autorităţile folosesc tragedia din Franţa ca pretext pentru a restrânge drepturile oamenilor - acuză ONG-urile

Protest împotrva Legii Big Brother, 21 decembrie 2014
Protest împotrva Legii Big Brother, 21 decembrie 2014 (Epoch Times România)

Mai multe ONG-uri şi-au exprimat, în cadrul unui comunicat remis joi, îngrijorarea cu privire la insistenţa cu care instituţiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgenţă, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care, în opinia acestora, încalcă drepturile omului, folosind ca pretext tragedia din Franţa.

"Reamintim că acest presupus "vid legislativ" este de fapt cunoscut de instituţiile statului de peste 3 luni. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituţional să analizeze în regim de urgenţă pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituţională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greşelile trecutului şi îngrădeşte drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toţi actorii din societate interesaţi de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât şi cel al societăţii civile sunt ignorate de autorităţile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte", transmit ONG-urile.

Totodată, organizaţiile evidenţiază că agenda întrunirii nu ţine cont de câteva aspecte esenţiale: Franţa, exemplul invocat care a declanşat această "agitaţie" instituţională locală, beneficiază de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marcă se dovedesc mai cerebrali, respingând "ideea unei legislaţii dictate de emoţie".

"Orice nouă lege specifică de păstrare a tuturor datelor de trafic are şanse mari să fie contrară drepturilor fundamentale, în timp ce furnizorii de comunicaţii oricum reţin date de trafic în scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală.

Decizia CCR de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014, prin urmare "urgenţa" invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale. O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăţilor şi ocolirea unor decizii ale Curţii Constituţionale", se mai precizează în comunicat.

Semnatari: Miliţia Spirituală, APADOR-CH, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Geo-spaţial.org, Fundaţia Ceata, Asociaţia Interactive Advertising Bureau România (IAB România).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne