Avionul dispărut: Australia şi China au înregistrat semnale ce ar putea proveni de la cutia neagră a zborului MH370

Traseul avionului Boeing 777 dispărut.
Traseul avionului Boeing 777 dispărut. (Captură Youtube)

Un vas australian precum şi o navă aparţinând Chinei au detectat semnale ce ar putea proveni de la cutia neagră a Boeingului dispărut, au anunţat oficiali implicaţi în căutarea avionului, citaţi de The Guardian.

Căutările avionului malaezian dispărut în urmă cu aproape o lună s-au precipitat după ce autorităţile australiene au fost informate că o navă chineză a depistat "ping-uri" ultrasonice, cu o frecvenţa de 37,5 kHz, identică celei transmise de dispozitivele de înregistrare a zborului. Mass media chineză a raportat duminică dimineaţa şi o a doua serie de semnale, intermitente, înregistrate la aproximativ 2 kilometri de zona unde a fost depistat primul semnal.

Duminică dimineaţa, Angus Houston, general în rezervă al forţelor aeriene australiene şi coordonator al căutărilor, a anunţat că un detector subacvatic montat pe o navă australiană, "The Ocean Shield", a detectat, de asemenea semnale ce ar putea proveni de la avion

Problema care se ridică este însă că semnalele detectate de australieni sunt la aproximativ 300 de mile marine de cele înregistrate de chinezi, la 25 de grade sud latitudine şi longitudine de 101 grade est.

În consecinţă 12 avioane şi 13 nave au fost trimise duminică în căutarea avionului, cercetările concentrându-se pe trei suprafeţe largi de ocean, la 2.000 de kilometri în larg de oraşul australian Perth.

Marea Britanie a trimis la rândul său o navă, "HMS Echo", echipată cu un detector de semnale, în zona unde Haixun 01, nava chineză, a înregistrat primele "ping"-uri, dar va dura 14 ore până ce vasul britanic va ajunge la locul indicat de chinezi.

Ocean Shield, nava australiană, va continua să investigheze propria zonă, unde a înregistrat duminică dimineaţa semnale, urmând să se alăture mai târziu navelor Echo şi Haixun.

Mass-media chineză a mai raportat că unul dintre avioanele sale implicate în căutări a fotografiat câteva obiecte albe plutind în zona de cercetare. Houston a declarat că obiectele au fost depistate la aproximativ 90 de kilometri de zona unde Haixun 01 a detectat semnalele, dar că nu se poate face încă nici o conexiune între obiecte şi avion.

Cum rudele pasagerilor zborului MH370 au trecut de la extaz la agonie de fiecare dată când autorităţile descopereau câte o pistă, pentru a anunţa apoi că indiciile nu au dus nicăieri, Huston a informat că zona unde cercetează Haixun 01 este extrem de adâncă - 4 km şi jumătate - şi o operaţiune de recuperare va reprezenta „o provocare incredibilă”.

Mai mult, nu există nicio certitudine că semnalele înregistrate de nava chineză provin de la avionul dispărut sau că nava se află foarte aproape de epava avionului. Când dipozitivele de depistare sunt în preajma cutiei negre, semnalele trebuie să fie neîntrerupte, a explicat generalul australian, nu cu pauze între ele. Cu toate acestea, noile informaţii ar putea reduce suprafaţa pe care se desfăşoară căutările.

Reamintim că avionul a dispărut pe 8 martie, având 239 de persoane la bord iar dispariţia lui rămâne încă un mister. Conform premierului australian Tony Abbot, această căutare, care a acoperit o suprafaţă de ocean aproape egală cu a SUA, "este cea mai dificilă din istoria umanităţii". "În timp ce investim tot ce este mai bun în aceste căutări, cele mai strălucite minţi şi cea mai bună tehnologie, trebuie să fim foarte atenţi să nu tragem concluzii absolute şi pripite" le-a declarat premierul australian reporterilor din Tokyo.