Bănci majore au finanţat în mod conştient operaţiuni teroriste ale HezbollahSoldaţi ai grupării libaneze Hezbollah.
Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah. (Internet Photo)

Unele dintre cele mai puternice bănci ale lumii au finanţat în mod conştient operaţiuni teroriste ale grupului Hezbollah prin ascunderea a miliarde de dolari în tranzacţiile cu sponsorii lor iranieni, conform unui nou proces federal intentat în New York.

Zeci de victime ale violenţelor comise de gruparea Hezbollah au intentat luni un proces împotriva Băncii Regale a Scotiei, Barclays, HSBC, Credit Suisse şi împotriva Standard Chartered Bank pentru ascunderea intenţionată a unor informaţii legate de tranzacţii în vederea mascării implicării băncilor iraniene.

Procesul are loc la scurt timp după ce un tribunal federal din Brooklyn, New York, a găsit vinovată Banca Arabă din Iordania pentru realizarea unor tranzacţii financiare cu gruparea Hamas - tranzacţii care au contribuit la finanţarea unor atacuri teroriste.

Băncile acuzate “au fost de acord în mod conştient şi ilegal să se implice în ascunderea a sute de milioane – şi în unele cazuri miliarde – de dolari americani în numele Iranului, ştiind că Iranul este un susţinător al terorismului de stat”, a conform documentelor înregistrate la tribunal.

În cele din urmă ajungând în mâinile grupării Hezbollah, banii iranieni au ajutat la “planificarea unor operaţiuni de ucidere şi mutilare a sute de soldaţi americani în Irak în aceeaşi perioadă în care se derula această conspiraţie”, conform documentelor pentru acest proces.

Fiecare dintre băncile numite în proces a plătit deja amenzi usturătoare pentru desfăşurarea de tranzacţii ilegale cu Iranul şi cu alte ţări şi grupuri criminale sancţionate.

HSBC a plătit 1,9 miliarde USD, Barclays 298 milioane USD, Banca Regală a Scotiei 100 milioane USD, Credit Suisse 536 milioane USD şi Standard Chartered 340 milioane USD.

Acum, rudele celor ucişi sau răniţi în atacurile comise de Hezbollah doresc compensaţii pentru traumele lor. Procesul are în vedere peste 60 de operaţiuni letale desfăşurate în perioada 2006-2011 de către Hezbollah şi alte grupuri bănuite că au fost finanţate de Iran.

Rudele celor ucişi sau răniţi în atacul din 2007 asupra personalului militar american din Karbala, Irak, se află pe lista lungă de reclamanţi. În acel atac au fost ucişi 5 soldaţi şi răniţi alţii trei.