Barroso: România nu va intra în Schengen anul viitor

Preşedintele Traian Basescu in cadrul declaraţiei comune de presă susţinută la Bruxelles cu Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Traian Basescu in cadrul declaraţiei comune de presă susţinută la Bruxelles cu Jose Manuel Barroso. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
12.11.2013

Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, a declarat luni seară, la postul de televiziune francez TF1, că România şi Bulgaria nu vor adera la Spaţiul Schengen anul viitor.

Recenta afirmaţie a preşedintelui CE este la 180 de grade faţă de afirmaţiile făcute de acesta în luna septembrie, pentru postul public de radio bulgar: „Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”.

Tot în septembrie Barroso declara: „Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru că ţările membre să nu aibă statute diferite”.

Olanda şi Franţa se opun vehement aderării României la spaţiul Schengen, motivele invocate fiind imigraţia romilor şi problemele Justiţiei din ţara noastră.

Recent Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, declara, într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, că România este printre ţările unde statul de drept este încălcat în mod constant şi a adăugat că Uniunea Europeană va trebui să folosească şi alte măsuri de a pune presiune pe acest gen de ţări.

”Evident că ne dorim (aderarea la Schengen - n.r.) în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu există decât alternativa de a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen", a subliniat recent ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor