Scandal în PE referitor la problema romilor

Copil jucându-se într-o tabără de romi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.10.2013

"Mi-e ruşine că am participat la această sesiune plenară", a declarat comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, la finalul unei dezbateri privind problema romilor, care a avut loc miercuri în Parlamentul European, la Strasbourg, scrie Realitatea.

Eurodeputatul din Ungaria Livia Jaroka, care este de origine romă, a criticat numărul din ce în ce mai mare de "declaraţii antirome" din Uniunea Europeană. Aceasta a făcut referire la "democraţiile vestice care au dovedit că nu sunt cu nimic mai bune decât cele din est, întrucât i-au expulzat" pe cetăţenii de această etnie care au devenit "o povară aruncată de la unii la alţii".

Şi Helene Flautre (Verzi - Alianţa Liberă Europeană) i-a solicitat comisarului Viviane Reding să dea dovadă de mai multă fermitate atunci când apar discriminări ale cetăţenilor de etnie romă în diferite ţări europene.

În discuţie a intervenit şi britanicul Timothy Kirkhope (Conservatorii şi Extremiştii Europeni) care a susţinut că Germania se confruntă cu "probleme mari după ce sate întregi s-au mutat din România la Berlin". "Când nu există o presiune pentru a se integra, atunci apare o problemă", a adăugat Kirkhope.

Bulgarul Dimitar Stoyanov a criticat dur Franţa, care a ales "metoda uşoară" de rezolvare a problemelor romilor - deportarea. Acesta le-a reproşat francezilor că nu-i ascultă pe est-europeni privind acest subiect, din cauza "unor complexe de superioritate".

Mikael Gustafsson, de la Stânga Europeană Unită, a remarcat faptul că, în ciuda legislaţiei existente aflate în vigoare, autorităţile şi ţările europene se poartă "urât" cu romii. "Este o ruşine pentru Europa, o întreagă minoritate este tratată ca un grup criminal, este deportată şi mutată cu forţa dintr-o parte în alta", a explicat acesta.

Paul Nuttall (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei) a declarat că a vizitat un sat de romi din Bulgaria, iar sărăcia acestora este "mai cumplită decât în Africa Subsahariană". Acesta a punctat că mulţi cetăţeni de etnie romă din România şi Bulgaria "se vor îndrepta de anul viitor spre Marea Britanie". "Şi ştiţi că unii îşi forţează copiii să muncească (...) Iar Guvernul de la Londra nu va putea face nimic din cauza legislaţiei europene", a explicat Nuttall.

Europarlamentarul român Corina Creţu a intervenit reamintind că de la 1 ianuarie 2014 toate statele membre UE sunt obligate "să ridice restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari". Aceasta a precizat că expulzarea romilor în ţările de origine nu este o soluţie şi a punctat faptul că Franţa "a primit de opt ori mai multe fonduri decât România pentru incluziunea socială a romilor" în exerciţiul bugetar 2007-2013. "Nu serveşte nimănui să-i demonizeze nici pe romi, nici pe ţările din care provin. Este datoria noastră să-i ajutăm pe aceşti oameni", a subliniat Corina Creţu.

În replică, Paul Nuttall a precizat că, în prezent, 22% din tinerii din Marea Britanie nu au loc de muncă. "Şi ce facem, deschidem graniţele pentru milioane de persoane care ne vor invada piaţa muncii. Nu e vorba de rasism, e vorba de economie", a punctat Nuttall, care este vicepreşedinte al UKIP, un partid de extremă dreapta.

Sylvie Guillaume (S&D) a criticat Franţa că a avut "o abordare politicianistă" şi a legat problema de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Europarlamentarul bulgar Stanimir Ilchev (ALDE) a fost de părere că europenii ar trebui să-i asculte mai mult pe români, bulgari, slovaci sau cehi, pentru că din aceste ţări vin cei mai mulţi romi. De asemenea, el a afirmat că trebuie "sporit simţul de răspundere al conducătorilor comunităţii rome" şi trebuie abordată "atitudinea romilor faţă de educaţie". Totodată, Ilchev a evocat creşterea demografică în rândul acestei etnii.

Europarlamentarul român Cristian Preda a evidenţiat faptul că minoritatea romă nu are "o reprezentare politică, nu are o voce", de aceea se simte "marginalizată şi uitată" şi "permite altora să spună tot felul de prostii despre cetăţenii romi". Preda s-a declarat surprins de "Antanta socialiştilor francezi şi a celor de la Bucureşti privind vocaţia romilor de a reveni acasă".

La finalul dezbaterii a intervenit şi comisarul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, care a criticat în termeni duri atitudinea europarlamentarilor faţă de minoritatea romă.

"Romii sunt fiinţe umane, dar se pare că nu toţi din această incintă sunt de acord cu acest lucru. Au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca noi", a subliniat aceasta, adăugând că europenii trebuie să-i ajute pe romi să-şi rezolve problemele, motiv pentru care Reding a pledat pentru un mai mare accent pus pe banii din fondurile sociale.

În acelaşi timp, Viviane Reding le-a solicitat statelor membre ale UE şi cetăţenilor să nu confunde migraţia cu libertatea de circulaţie.

"Nu ai doar dreptul de a te instala într-o ţară, ci ai şi obligaţia de a nu reprezenta o povară pentru sistemul social al ţării respective, de a-i respecta legile", a precizat Reding, care a respins afirmaţiile unor oficiali europeni referitoare la afluxul mare de cetăţeni din ţările est-europene şi a afirmat că "nici după 1 ianuarie 2014 nu vom asista la o invazie".

"Mi-e ruşine că am participat la această sesiune plenară", a fost concluzia lui Viviane Reding.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor