Băsescu atenţionează Occidentul asupra problemelor grave cu care se confruntă R. Moldova

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie joi, de la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii sale cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în legătură cu problemele politice cu care se confruntă Republica Moldova.

„Nu m-am dus pentru întâlnirea cu dl Rompuy nici în calitate de avocat al Moldovei, nici de simpatizant sau partener al politicienilor de la Chişinău, ci în calitate de preşedinte şi de membru al Consiliului European. Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra câtorva evoluţii, pentru a atrage atenţia că trebuie accelerate procesele de apropiere. Situaţia prezentată a fost următoarea: am pornit de la situaţiile de risc din Moldova, care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc”, a avertizat Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire la chestiunea autonomiei regiunii transnistriene subliniind că formatul de negociere 5 2 a fost ineficient şi trebuie găsite alte soluţii, atrăgând atenţia şi asupra faptului că acest control militar exercitat de Moscova mai are şi alt scop decât cel declarat, de a preveni incidentele.

„Primul şi cel mai important e Transnistria, unde pot apărea provocări, iar din punctul meu de vedere formatul de negociere 5 2 care viza găsirea unei soluţii favorabile conceptului de integritate teritorială şi suveranitate s-a dovedit ineficient. Acest format nu a reuşit să mişte lucrurile înainte, mai mult, prin ineficienţă, a creat condiţii pentru consolidarea aşa-zisei statalităţi transnistrene. Sunt mulţi ani de când acest format nu a ajuns la nicio soluţie favorabilă. Am simţit nevoia să atenţionez că nu ne mai putem ascunde cei din comunitatea europeană, să spunem că lucrurile se rezolva aşa. Acest format nu a rezolvat nimic şi trebuie găsite soluţii de discuţii directe cu aşa zisele autorităţi transnistrene şi cu Moscova, care deţine un control militar acolo, în calitate de forţă de prevenire a incidentelor, dar nu aş spune că doar acest rol a fost exercitat de militarii ruşi. Am ridicat şi problema greutăţilor, şicanelor care se fac şcolilor de limba română şi am rugat să se conceapă o intervenţie a UE pentru rezolvarea dreptului pe care îl au românii din Transnistria de a învăţa în română”, a declarat preşedintele.

Şeful statului a atras atenţia şi asupra „celui de-al doilea focar de instabilitate, Găgăuzia” care în cursul zilei de vineri vrea să îşi proclame independenţa.

„Am atenţionat asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, Găgăuzia, mâine se desfăşoară o mare adunare a aleşilor locali care intenţionează să facă o declaraţie de independenţă. Transnistria e pe frontiera răsăriteană, iar Găgăuzia e în sudul Moldovei, probabil aveţi imaginea. Mâine ar urma sa aibă loc această adunare, iar pe 2 februarie, contrar deciziei judecătoriei de la Comrad, se preconizează un referendum pentru independenţa Găgăuziei. Am obligaţia să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente şi având în vedere că UE e în formatul de negociere 5 2 să acţioneze în aceste direcţii în favoarea integrităţii şi suveranităţii Moldovei”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele român a discutat în cadrul întâlnirii de la Bruxelles şi despre analizarea posibilităţii găsirii unor fonduri pentru accelerarea procesului de interconectare energetică a Moldovei cu România.

„Legat de Moldova, l-am rugat pe Van Rompuy, voi avea la începutul lui februarie discuţii şi cu preşedintele CE, să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene, şi în cazul în care sunt resurse necheltuite să fie alocaţi accelerării procesului de interconectare energetică a Moldovei la România. Am vizat în mod deosebit varianta Isaccea - Vulcăneşti, 400 kw, unde ar trebui mărită capacitatea punctului de transformare de la Isaccea. Avem posibilitatea, dacă sunt resurse financiare, să creăm alte două linii de energie electrică, pe Iaşi-Străşeni şi Suceava-Bălţi. Prioritatea e Isaccea-Vulcăneşti, unde ar trebuie investite 65 mil euro la Isaccea şi 10 mil euro în Moldova”, a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a ridicat din nou problema vizelor care în opinia acestuia este „pe un drum bun”, şi un punct aparte a fost procesul de pregătire a semnării acordului de asociere şi liber schimb, parafat la Vilnius.

„E un efort mare, trebuie traduse cele două acorduri în cele 23 de limbi oficiale ale UE, analiza arată că până la finele lui august s-ar putea semna acordurile, astfel încât să poată fi ratificate înainte de alegerile în parlamentul de la Chişinău. Repet, nu am avut o discuţie în calitate de reprezentant sau avocat al Moldovei, ci de membru al Consiliului European şi preşedinte al unui stat membru”, a adăugat acesta.

Şeful statului a ţinut să atragă atenţia Occidentului asupra acestor probleme şi de importanţa grăbirii procesului de semnare a acordurilor cu Moldova.

„Am vrut să am convingerea că la nivelul conducerii UE sunt cunoscute principalele probleme: de instabilitate, de timing şi de semnare cât mai rapidă a acordurilor cu Moldova. Nu fac un secret, nu vreau să fiu alarmist, am atenţionat şi că Partidul Comunist, având peste 40% în sondaje, există riscul ca, dacă acordul nu e semnat înainte de alegeri, să vină o majoritate care să nu mai vrea să continue drumul către UE, este o analiză a noastră şi aveam obligaţia să ridic şi acest set de probleme. Am conştiinţa relativ împăcată că am transmis ce am crezut că e extrem de important”, a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne