Băsescu insistă: Ponta să renunţe la acciza pe carburanţi

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu insistă la premierul Victor Ponta, adresând-i o scrisoare deschisă luni, prin care îl "roagă" să nu introducă de la 1 aprilie acciza de 7 eurocenţi la combustibil, aceasta fiind "o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei".

"Constat că vă menţineţi punctul de vedere şi doriţi cu orice preţ să introduceţi o nouă povară fiscală asupra populaţiei României. Fac un nou apel, în vederea renunţării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar şi asupra românilor", îşi menţine opinia Traian Băsescu în scrisoarea transmisă lui Victor Ponta.

Preşedintele Băsescu reaminteşte că a fost prezentată o alternativa bugetară de compensare a creşterii accizei cu 7 eurocenţi cu ocazia aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2014, întrucât bugetul are resursele necesare compensării acestei măsuri.

"Am propus încă de la acel moment câteva variante de compensare. Domnule Prim-ministru, fac un apel la dumneavoastră să îmbunătăţiţi colectarea veniturilor la buget. O mai bună colectare va salva românii de introducerea unor noi taxe şi impozite, aşa cum este şi această majorare a accizei la carburant. Având în vedere punctele menţionate mai sus, vă rog să renunţaţi la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii cu 7 eurocenţi a accizei la carburant, aceasta fiind o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei", arată preşedintele.

Traian Băsescu subliniază faptul că se vor înregistra efecte imediat care vor afecta mediul economic şi populaţia, şi anume scăderea consumului de carburanţi, precum şi creşterea preţurilor care este determinată de această scumpire.

Şeful statului menţionează că insistă ca Ponta să renunţe la introducerea accizei şi datorită faptului că a făcut o analiză în ce priveşte bugetul pe anul 2014 şi că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiţi în transport conform Directivei 2003/96.

Şeful statului precizează că, în ce-i priveşte pe transportatori, Guvernul a anunţat vor fi alocaţi de la stat bani pentru a compensa parţial creşterea accizei. Acesta afirma că transportatorii au sesizat deja că există riscul ca un procent foarte mare din alimentările actuale care se fac pe teritoriul României să se orienteze în afara ţării.

Totodată, Traian Băsescu declară că aplicarea accizei de 7 eurocenţi domeniului agricol frânează dezvoltarea acestui sector, care a avut un rol important la creşterea economică din anul 2013. "Consider că agricultorilor români nu trebuie să li se pună niciun fel de povară fiscală suplimentară, având în vedere riscul de a pierde competitivitatea pe piaţa europeană", se arată în scrisoarea şefului statului.

Preşedintele mai precizează că singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului majorării accizei: sunt cetăţenii români.

"În aceste condiţii, populaţia va fi singura categorie defavorizată, discriminată, în condiţiile în care creşterea economică de 3,5% din anul 2013 nu se face resimţită direct în nivelul de trai al românilor, ci rămâne momentan un rezultat statistic, doar pe hârtie. De asemenea, trebuie menţionat că din sumele estimate iniţial de Guvern care vor fi colectate prin compensările acordate de la bugetul de stat rezultă o acciză care va genera un venit mult diminuat, dar care, în schimb, va genera numeroase efecte negative la nivelul inflaţiei şi consumului".

În 25 martie, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta solicitându-i să renunţe la majorarea accizei la carburant, deoarece această măsura ar genera o presiune mult prea mare pentru mediul economic şi pentru consumatori.