Băsescu: Între Ponta şi Antonescu, l-aş vota pe Crin Antonescu

Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Flori Mladin
21.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu consideră că disputa dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta nu va duce la ruperea USL, ci este o competiţie pentru a stabili cine este ”jupânul alianţei”, activitatea premierului din ultimul timp arătând că el vrea ”să fie stăpânul inelelor”. În acest context, şeful statului a afirmat că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale pentru a redacta mai repede decizia privind legea referendumului astfel încât să poată fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei cu cvorum de 30% odată cu prezidenţialele, astfel încât noul şef al statului, potrivit înţelegerilor de astăzi din USL Crin Antonescu, să fie ”o maimuţă”, iar puterea să fie concentrată la Palatul Victoria. Băsescu a recunoscut însă că va trage de timp cu promulgarea, astfel încât acest plan să nu fie pus în practică, apreciind că ar avea efecte ”catastrofale”. O variantă ar fi, a spus şeful statului, reîntoarcerea legii referendumului la Curtea Constituţionale.

Băsescu nu exclude posibilitatea să se ajungă la situaţia încât la alegerile prezidenţiale să se confrunte Crin Antonescu cu Victor Ponta. ”Între Ponta şi Antonescu nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Crin Antonescu”, a precizat şeful statului, afirmând însă că ”amândoi sunt două belele pentru România”.

”Ponta e mai lipsit de caracter decât Antonescu”

”Eu nu vă pot spune ce e în interiorul USL pentru că nu ştiu nivelul de dispute dintre ei. Privit din afară, acolo nu e o dorinţă de rupere a alianţei, ci o competiţie cine e jupânul alianţei. Ponta e mai lipsit de caracter decât Antonescu şi vrea să pară stăpânul inelelor, vrea să fie tot timpul primul. Forţa primului ministru e mult mai mare decât a preşedintelui Senatului. Dacă spunea hai să mai facem încă o comisie, probabil Ponta ar fi trebuit să spună da, Ponta a vrut să fie premiant. Eu în termenii ăştia vreau să văd disputa”, a susţinut Băsescu la B1 TV.

Şeful statului consideră însă că PSD şi PNL nu vor permite ca USL să se rupă. Referitor la variantă în care Crin Antonescu şi Victor Ponta ar candida la alegerile prezidenţialele de anul viitor, Băsescu susţine că premierul nu are acest interes, iar ”PSD ar fi foarte mulţumit să modifice Constituţia pentru a diminua puterea preşedintelui ca să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie premierul puternic”.

Referindu-se la presiunile făcute asupra Curţii Constituţionale, şeful statului i-a avertizat pe pesedişti că va trage de timp atât cât îi va permite legea astfel încât organizarea şi validarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prin care atribuţiile preşedintelui sunt de decor, să nu poată fi făcute cu un cvorum de 30% odată cu alegerile prezidenţiale.

”Voi promulga legea în a 10-a zi la ora 23:59 încercând să preîntâmpin un dezastru. Lovitura de credibiliatate ar fi egală cu cea a loviturii de stat de astă vară. Cum să ceri un popor să voteze o revizuire a Constituţiei simultan cu alegerea preşedintelui. Lumea ne-ar considera neevoluaţi. Să pui o Constituţie lângă alegerea preşedintelui va fi catastrofal ca şi credibilitate”, a susţinut Băsescu, adăugând că nu este exclusă posibilitatea să mai trimită o sesizare la Curtea Constituţională privind legea referendumului care prevede un cvorum de 30%.

”Ponta şi Antonescu sunt două belele pentru România”

Preşedintele României nu a exclus scenariul ca în turul doi al prezidenţialelor să se confrunte Crin Antonescu cu Victor Ponta, în condiţiile în care partidele de dreapta sunt dominate de orgolii, în loc să vină în faţa electoratului unite. ”Între Ponta şi Antonescu nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Crin Antonescu. Măcar Antonescu nu s-a făcut profesor doctor, nici nu minte de dimineaţă până seara”, a spus Băsescu, menţionând că ”amândoi sunt două belele pentru România”.

Băsescu este intrigat de faptul că partidele de dreapta par preocupate pentru a-şi desemna candidaţii la Preşedinţie, în loc să se străduiască să obţină rezultate bune la europarlamentare, observând că unii se visează deja preşedinţi.

”Ei (Ponta şi Antonescu-n.r.) vor putea juca în doi alegerile prezidenţiale, cu USL rupt sau nu, dacă dreapta va fi atât de neputincioasă. Spunea un lider PDL, o să batem PNL. S-o credeţi voi, băieţi, PNL are 14 consilii judeţene, dar ei sunt frământaţi acum de cine e preşedinte. Le spun de pe acum că niciunul nu va fi dacă rămân aşa şi cea mai mare greşeală ar fi să rateze semnalul de la europarlamentare. Nu mă voi amesteca în vreo fuziune, dacă rămân lucruri aşa mă apropii cât pot de PMP”, a concluzionat şeful statului.

Preşedintele doreşte să mai cumpere 200 de hectare de teren

Preşedintele s-a referit la "jocul politic" făcut de USL în legătură cu lansarea scandalului legat de achiziţionarea terenului agricol din Călăraşi, care i-a adus ”un prejudiciu major de imagine”. ”Dacă nu vor să facă un joc politic nu mai bine fac o plângere la Parchet acum”, a afirmat preşedintele Băsescu referindu-se la faptul că USL înfiinţează comisii parlamentare de anchetă.

Băsescu a precizat însă că achiziţionarea terenului este o afacere de familie cinstită şi doreşte să mai cumpere încă 200 de hectare de pământ. ”Nu vă ascund că 291 de hectare abia acoperă costul creditului, dobânzile şi rata lunară. Aş vrea să adaugăm până la 500 de hectare”, a spus Băsescu.

Privitor la intervenţia sa pentru menţinerea în funcţie a lui Radu Gheţea, şeful CEC, banca de la care fiica sa a luat creditul de un milion de euro, Traian Băsescu a afirmat că aceasta a venit la 40 de zile după ce banca acordase creditul.

”Nu s-a făcut niciun trafic de influenţă, eu am vorbit cu Chiţoiu la 40 de zile după ce se acordase creditul şi l-am rugat să nu-l schimbe pe Gheţea, Gheţea este recunoscut pentru valoare. (...) Am aflat că i se pregătea debarcarea, PSD şi-a luat Eximbank, PNL îşi lua în administrare CEC-ul. Eu am făcut o discuţie să nu punem sub semnul întrebării CEC”, a explicat Băsescu.

Şeful statului a spus că terenul din Călăraşi este ”achiziţionat cinstit”. ”Nu cu bani de la Ponta sau Chiţoiu. Creditul e la dobânda pieţei. CEC e singura bancă ce finanţează agricultura. Povestea cu dobânda, că e mică, scrie 6,53, dar DAE e 7,1 care este peste dobânzile cu care se finanţează societăţi agricole”, a spus Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor