Bătălia pentru succesiunea lui Silvio Berlusconi a început

Silvio Berlusconi. (CHRISTOPHE SIMON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2012

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi fondator al partidului Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) a anunţat luna trecută că nu va mai candida. Cursa pentru a-i lua locul şi a conduce centrul-dreapta italian în alegerile de anul viitor s-a deschis cu anunţarea a aproximativ o duzină de candidaţi, printre care şi nepoata lui Benito Mussolini, relatează Financial Times (FT).

Cu toate acestea, Berlusconi a semănat confuzie privind căutarea succesorului său, prin exprimarea lipsei de entuziasm faţă de decizia partidului de a organiza alegeri primare, temându-se că ar putea fi un eşec public.

Un sondaj de opinie realizat de ''Datamonitor'' în această lună a constatat că doar 16 din 2.000 de respondenţi au intenţionat să-şi exprime votul în alegerile primare ale partidului, care urmează să înceapă luna viitoare. Calendarul precis şi formatul nu au fost încă finalizate.

În pofida unei suspiciuni larg răspândite că Berlusconi îşi va lansa în cele din urmă o nouă revenire - în ciuda sau din cauza proceselor sale privind acuzaţii de fraudă fiscală şi plătirea unei prostituate minore - cel puţin 11 posibili succesori şi-au anunţat candidatura până la termenul-limită de luni.

Angelino Alfano, fost ministru al justiţiei, care a orchestrat diferite încercări legislative de a-l păstra pe Berlusconi în afara instanţelor în timp ce îşi exercita mandatul, este pe larg văzut drept pretendentul de primă mărime. Un sondaj SWG de luni i-a dat un avans confortabil în faţa Alessandrei Mussolini - fostă neo-fascistă şi actriţă - şi a lui Gianpiero Samori, un neofit politic bogat care conduce o mişcare pentru 'italienii moderaţi în revoluţie'.

Cu toate acestea, Il Giornale, cotidianul deţinut de familia Berlusconi, a văzut în Giorgia Meloni, fost ministru al sportului, principala rivală a lui Alfano.

Dezbaterea privind leadershipul va pivota probabil în jurul celor 18 ani de moştenire a lui Berlusconi şi dacă partidul ar trebui să continue să se asocieze cu guvernul tehnocrat al lui Mario Monti, pe care l-a sprijinit în Parlament în cursul anului trecut.

Giorgia Meloni, fost membru al partidului post-fascist ''Alianţa Naţională'', a criticat luni ceea ce ea a numit guvernul ''eşuat'' al lui Monti, făcându-se ecoul recentelor atacuri ale lui Berlusconi.

Alfano a avut o abordare mai moderată, indicând că ar putea fi gata pentru o alianţă cu grupuri de centru care se poziţionează pe o linie pro-Monti.

PdL a scăzut în mod constant în sondajele de opinie de când coaliţia de centru-dreapta precedentă a lui Berlusconi a început să se dezintegreze, pe fondul anchetelor de corupţie şi al propriilor scandaluri sexuale, ducând la demisia premierului în urmă cu un an.

Sondajele recente sugerează că partidul, cel mai mare din Parlament, este sprijinit de numai aproximativ 15% din alegători şi ar ocupa poziţia a treia dacă alegerile generale ar avea loc acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor