BERD recomandă Moldovei să aplice şi în practică "legile bune pe hârtie"

Thomas Mirow, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Thomas Mirow, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) a mai publicat un raport pentru anul 2013 privitor la situaţia din ţările care se află în perioada de tranziţie. Potrivit documentului, în compartimentul despre Moldova se spune că economia ţării "şi-a revenit" după recesiunea din 2012. Producţia industrială a crescut considerabil datorită cererii externe, agricultura demonstrează o creştere după seceta din 2012, a fost observată o creştere a remitenţelor din partea cetăţenilor de peste hotare.

În documentul BERD se atrage atenţia asupra sectorului bancar din Republica Moldova. În special, se menţionează despre conducerea ţării care s-a arătat incapabilă de a aplica în practică regulamentele legilor adoptate. La începutul anului 2013, proprietarii capitalului majoritar al celei mai mari bănci din ţară - Moldova Agroindbank, au fost schimbaţi fără acordul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), după cum o cere legea din 2012 cu privire la instituţiile financiare.

În raport se spune că aceste dovezi vorbesc despre "posibilităţile limitate" ale BNM în a efectua o politică eficientă, de asemenea, despre un sistem juridic al Moldovei incompetent în ceea ce priveşte protecţia dreptului la proprietate. De aceea, printre principalele priorităţi ale 2014, BERD recomandă aplicarea în practică a legilor şi politicii statului cu privire la transparenţa identităţii acţionarilor băncilor.

De asemenea, BERD indică şi faptul că datele complete despre acţionarii băncilor sunt necesare Moldovei pentru consolidarea stabilităţii financiare a sectorului bancar şi pentru îmbunătăţirea calităţii de administrare a economiei ţării. Documentul direct indică necesitatea acută de "schimbări cardinale în sistemul de drept şi cel judecătoresc, cu ajutorul cărora legile bune pe hârtie vor funcţiona şi în realitate".

În acelaşi timp, documentul menţionează activitatea pozitivă a BNM cu privire la un sistem de monitorizare asupra sectorului bancar mai sever şi mai strict. Şi ca exemplu, în raport este prezentată legea cu privire la creditele de consum, prin care sunt mai bine protejate interesele consumatorilor. Legea a fost adoptată de către parlament în iulie 2013.

În raportul băncii europene de autoritate, se mai atrage atenţia asupra progresului obţinut de conducerea RM în ceea ce priveşte asocierea cu UE, în special, finalizarea negocierilor privitor la un şir întreg de subiecte pentru parafarea la Vilnius a două documente - Acordul de Asociere RM-UE şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.

Conducerea RM intenţionează să semneze ambele documente cu UE până la finele lunii octombrie 2014, pentru ca până la finele anului viitor regimul de liber schimb să fie deja valabil, şi cel mai important, ca UE să abolească regimul de vize pentru cetăţenii RM, precizează Infotag. Acestea vor fi principalele progrese ale Coaliţiei de guvernământ, cu care se va prezenta la alegerile parlamentare de la finele anului 2014 sau începutul anului 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe