Bloomberg: 1.000 de persoane deţin 40% din Bitcoin

Bitcoin
Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)

Aproximativ 1.000 de persoane deţin 40% din piaţa de bitcoin, potrivit unui raport publicat de Bloomberg. În condiţiile în care valoarea criptomonedei atinge noi cote, aceste persoane care deţin mari cantităţi de bitcoin (“bitcoin whales” sau “balene”) au puterea de a prăbuşi sau a menţine piaţa la suprafaţa de plutire, posibil pe baza unor scheme coordonate.

Unii experţi estimează că “balenele”, dintre care multe au cumpărat cantităţi semnificative ale criptomonedei în stadiile sale de început, ar putea dori acum să vândă aproximativ jumătate din suma lor, ţinând cont de ascensiunea recentă a bitcoin-ului, care va rezulta într-o scădere dramatică a valorii monedei digitale.

Deşi o astfel de metodă nu este acceptată şi uneori este chiar interzisă de către bursele de monede digitale, nu este ilegal din punct de vedere tehnic ca aceşti mari investitori să formeze anumite grupuri pentru a manipula preţurile.

Mai mult, “balenele” îşi pot coordona acţiunile sau le pot prezenta câtorva persoane. Mulţi dintre marii deţinători de bitcoin se cunosc între ei de ani de zile şi au avut această monedă digitală încă de la apariţia sa, când încă nu era luată în serios. Iar acum, aceştia îşi pot uni eforturile pentru a lovi sau susţine piaţa.

De exemplu, un grup de “balene” ar putea cădea de acord să crească împreună preţul bitcoin-ului şi apoi să încaseze numerar în masă. Bloomberg citează de asemenea un manager al unui fond speculativ care îi sună deseori pe marii jucători de pe piaţa bitcoin-ului pentru a obţine informaţii cu privire la viitoarele lor strategii de tranzacţionare, informaţii la care majoritatea investitorilor de rând nu ar avea acces.

Dar unii susţinători ai criptomonedei au declarat pentru Bloomberg că ei au încredere în abilitatea acesteia de a deveni în cele din urmă o alternativă legitimă la bănci şi moneda fiduciară şi, astfel, sunt motivaţi să menţină preţul ridicat al bitcoin-ului. De asemenea, câţiva dintre jucătorii cu putere sunt stimulaţi să menţină preţul bitcoin-ului în creştere şi să nu se distrugă unii pe ceilalţi, ţinând cont de posibilitatea ca bitcoin-ul să ofere în viitor beneficii chiar mai mari.

Totuşi, aceste “balene” vor trebui să se adapteze rapid, în condiţiile în care Chicago Board Options Exchange a devenit prima bursă tradiţională care oferă contracte futures în bitcoin, mişcare ce introduce o serie de noi variante în ecuaţie. În timp ce majoritatea “balenelor” sunt stimulate să asigure valoarea bitcoin-ului pe o traiectorie crescătoare, piaţa contractelor futures deschide mai multe posibilităţi de a obţine profituri de pe urma unui declin al pieţei bitcoin-ului.