Borbely,: În principiu, nu suntem de acord cu migraţia primarilor de la un partid la altul

Laszlo Borbely.
Laszlo Borbely. (www.gov.ro)

Nu numai Opoziţia este împotriva ordonanţei propusă de vicepremierul Liviu Dragnea înaintea alegerilor prezidenţiale prin care li s-ar permite aleşilor locali migrarea la alte partide politice fără a-şi pierde mandatul. Nici partenerii de guvernare ai PSD, maghiarii de la UDRM, nu sunt prea încântaţi de iniţiativă, potrivit vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely.

"Nici eu, nici colegii mei nu au văzut acea ordonanţă, nu s-a discutat în coaliţie. Când vom vedea textul acestei ordonanţe, când vom şti despre ce este vorba, atunci vom discuta în coaliţie. (...) Trebuie să vedem despre ce este vorba în OUG, trebuie să discutăm în coaliţie. E o poziţie de principiu pe care am avut-o şi sper că o vom avea în continuare. Suntem principial, de ani de zile, împotriva migraţiei primarilor. Considerăm că şi din punct de vedere practic, înainte de o campanie electorală nu e bine să vii cu o asemenea ordonanţă pentru că se interpretează în fel şi chip. Noi, în principiu, nu suntem de acord cu migraţia primarilor de la un partid la altul, în funcţie de unele interese de moment", a declarat Laszlo Borbely, la Realitatea TV.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, vrea ca, într-un termen de 15 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare. Vicepremierul susţine că ordonanţa ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.