Bruxelles: Grindeanu promite un ministru al Justiţiei apolitic. Timmermans mizează pe MCV

Timmermans a salutat abrogarea OUG 13, a insistat ca deciziile privind implementarea deciziilor CCR şi ale legislaţiei UE să fie luate cu maximă transparenţă fără ca lupta anticorupţie să fie afectată şi a spulberat orice iluzii ale politicienilor din România privind ridicarea MCV.
Sorin Grindeanu şi Frans Timmermans
Sorin Grindeanu şi Frans Timmermans (Gov.ro)

Premierul Grindeanu a susţinut, joi, o conferinţă de presă comună cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, în cadrul căreia a anunţat că săptămâna viitoare va propune un ministru al Justiţiei apolitic, care nu face parte din coaliţia de guvernare. La rândul său, Frans Timmermans, a declarat că lupta împotriva corupţiei în România trebuie să continue cu toată determinarea, motiv pentru care vor continua să implementeze recomandările din MCV-ul de care, reamintim, Guvernul României îşi dorea atât de mult să scape.

Redăm declaraţiile celor doi

Frans Timmermans: "Suntem foarte bucuroşi să-i avem pe premierul român şi pe ministrul Afacerilor Externe român aici pentru a discuta planurile noastre de viitor. În ceea ce priveşte Comisia, cred că am tras nişte concluzii pozitive şi foarte constructive. În primul rând, vom continua împreună lupta împotriva corupţiei din România, cu toată determinarea. Pentru aceasta, vom continua să implementăm recomandările şi benchmarkurile din raportul MCV, suntem împreună foarte angajaţi să facem acest lucru, vom conlucra să-l realizăm.

În al doilea rând, suntem conştienţi că Guvernul român trebuie să schimbe legislaţia pentru a o pune în acord cu reglementările europene şi în acest domeniu, am oferit –dacă este necesar, expertiza noastră pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă aşa cum a intenţionat Guvernul României şi în acord cu legislaţia Uniunii Europene.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru domeniul în care legislaţia trebuie să fie pusă în acord cu hotărârile Curţii Constituţionale. De asemenea, am analizat problema foarte gravă a supraaglomerării şi a situaţiei precare din penitenciarele româneşti şi i-am oferit Guvernului român posibilitatea de a conlucra, în regim de urgenţă pe proiecte destinate să îmbunătăţească condiţiile de viaţă din penitenciare, pentru a renova clădirile penitenciarelor şi a le aduce la nivelul pe care îl aşteptăm de la fiecare stat UE.

Dorim să sprijinim Guvernul român în această chestiune. De asemenea, avem posibilitatea de a folosi, în acest scop, din Fondurile Structurale şi de Investiţii.

Cel mai important este să-i urez bun venit domnului premier Grindeanu la Bruxelles! Noi, la Comisia Europeană, sperăm într-o cooperare mutuală de succes.", a declarat Timmermans.

Întrebat de presă dacă este de părere că recenta abrogare a OUG 13 constituie o garanţie astfel încât MCV să fie eliminat până la finalul anului?, Timmermans a negat.

Salut abrogarea OUG 13. E un pas foarte bun. Am sfătuit Guvernul ca toate deciziile privind implementarea deciziilor Curţii Constituţionale şi ale legislaţiei europene să fie luate cu maximă transparenţă, ca toţi cei interesaţi să poată fi implicaţi, să poată vedea ce se întâmplă, astfel încât lupta anticorupţie să nu fie afectată.", a răspuns oficialul european, citat de Hotnews.

Grindeanu: "Mulţumesc domnului prim-vicepreşedinte pentru întâlnirea de astăzi, o întâlnire extrem de constructivă, extrem de aplicată pe ceea ce înseamnă stadiul implementării măsurilor din MCV, cerinţelor pe care noi le-am făcut astăzi, şi anume, legate de a fi mai clare anumite specificaţii din MCV. O să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat, astfel încât să putem să îndeplinim toate cerinţele din MCV.

De asemenea, mulţumim pentru sprijinul şi deschiderea arătate, înţeleg că au fost exprimate şi în anii trecuţi, pentru fondul pentru renovarea închisorilor, dar guvernele trecute nu au reuşit să facă acest lucru. Noi suntem determinaţi să apelăm şi mulţumim încă o dată pentru ajutor. De asemenea, am reiterat poziţia noastră fermă de a continua lupta împotriva corupţiei.

Am spus ceea ce ne dorim în viitor, dacă vorbim despre ceea ce s-a discutat foarte mult în România şi anume reglementările din domeniul justiţiei, ca aceste lucruri să se întâmple în Parlament, printr-o dezbatere cât mai largă, care să implice instituţii din România, ONG-uri, parlamentari, bineînţeles, astfel încât deciziile Curţii Constituţionale, care se referă la articole din Codul penal şi Codul de procedură penală, să poată fi aprobate în Parlament. Mulţumesc încă o dată pentru suport şi pentru tot ceea ce am discutat şi am hotărât astăzi, domnule prim-vicepreşedinte.", a declarat premierul.

Întrebat de presă cine va fi noul ministru al Justiţiei şi ce garanţii va oferi partenerilor că nu va produce derapaje precum cele cu OUG 13?, premierul a răspuns: "Am avut discuţii cu mai multe persoane. În perioada următoare o să mă decid. Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu câteva persoane care au un background profesional dincolo de orice contestare. Continuă şi în week-end întâlnirile pe care o să le am cu persoane eligibile. Cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare o să fac o propunere şi ar putea fi una care nu face parte din coaliţia de guvernare, adică este o persoană apolitică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne