Danileţ, pe baricade: Societatea se războieşte cu hoţii, iar hoţii se războiesc cu justiţia

Societatea se războieşte cu hoţii, iar hoţii se războiesc cu justiţia. Dar nu există nicio îndoială că, în cele din urmă, legea va triumfa, pentru că oamenii îşi doresc justiţia, este concluzia la care a ajuns judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Dacă în 2012 scopurile urmărite erau preponderent politice, acum se încearcă folosirea unor pârghii legislative pentru a influenţa mersul unor dosare penale aflate în lucru la magistraţi sau pentru a elibera deţinuţi condamnaţi în justiţie. Publicul spune că acest mod de a proceda evidenţiază un singur lucru: că actele normative sunt date cu dedicaţie, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Revistei 22, judecătorul Cristi Danileţ, comentând pe marginea controversatei OUG 13.

După ce se va încheia povestea cu OUG 13, magistratul - fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - crede că politicienii cu probleme vor căuta alte modalităţi prin care să scape de sancţiuni şi să îndrepte ura populaţiei împotriva duşmanului deja declarat: justiţia.

"Urmează, nici nu mă îndoiesc, resuscitarea ideii cu legea privind răspunderea magistraţilor, când, de fapt, o astfel de lege a fost dată încă din anul 2004 (atunci CSM s-a separat de Ministerul Justiţiei) şi a fost modificată în anul 2006 (atunci s-a introdus răspunderea materială a magistraţilor) şi apoi în 2012 (atunci s-a creat Inspecţia Judiciară ca instituţie distinctă şi s-a dublat numărul de abateri disciplinare sancţionabile).

Şi mai urmează ceva: am văzut câteva iniţiative prin Parlament cu privire la modificarea cadrului legal de sancţionare a infracţiunilor de serviciu şi de corupţie - vă mai aduceţi aminte de modificările din „marţea neagră“ sau din „joia neagră”?! Ei bine, acele proiecte nu sunt respinse definitiv ci zac prin sertare şi trebuie dat, până la urmă, un vot cu privire la ele. Dar mai sunt alte proiecte noi. Recent, am văzut unul privind incriminarea abuzului în serviciu comis de magistraţi – nu îmi amintesc acum cine l-a iniţiat, dar cu siguranţă respectivul nu ştie că magistraţii se supun actualei incriminări privind abuzul în serviciu şi, mai mult, pentru magistraţi există infracţiuni speciale, cum ar fi represiunea nedreaptă", a declarat Cristi Danileţ.

Potrivit judecătorului, democraţia nu e un dat, ci o continuă cucerire.

"A greşit cel care a gândit că trebuie să fie atent o dată la patru ani. După mine, nici măcar atunci poporul român nu e atent, din moment ce în instituţiile centrale şi autorităţile locale sunt alese persoane cu probleme penale. Aşadar, oamenii trebuie să se bată zilnic pentru drepturile lor şi asta nu e o ruşine. A spus-o Rudolf von Jhering acum un secol şi jumătate în Lupta pentru drept", a precizat Cristi Danileţ.

Concluzia judecătorului este următoarea: "societatea se războieşte cu hoţii, iar hoţii se războiesc cu justiţia. Dar nu am nicio îndoială că, în cele din urmă, legea va triumfa! Iată, oamenii îşi doresc justiţia. După evenimentele din vara fierbinte a lui 2012, realizăm din nou, în 2017, că magistraţii nu sunt singuri. Iar asta nu poate să mă facă decât să spun că îi respect pe românii care au înţeles importanţa justiţiei pentru existenţa democraţiei."

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.