"Revoluţia luminii" intră în ziua a 16-a. "Rezist" devine un mod de a fi

"Rezist" a devenit mai mult decât cuvântul de ordine pentru protestatarii din Piaţa Victoriei. Pentru mulţi dintre ei "Rezist" reprezintă un mod de a fi până când situaţia OUG 13 se va tranşa într-un mod transparent şi corect şi până când clasa politică la putere va da un semnal clar că a auzit vocea Străzii.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Imnul României a răsunat din nou, pentru a şaisprezecea zi consecutiv, în Piaţa Victoriei. La finalul imnului, protestatarii au scandat puternic "Demisia! Demisia!"

* * *

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei se ridică la circa 1.000. Printre cei veniţi să reziste la Guvern sunt şi oameni care în 90 au protestat în Piaţa Universităţii, oameni care au prins o Revoluţie şi pe care acum îi doare că avem parte de "o clasă politică ce are dosar penal de 27 de ani" şi oameni tineri care vor să construiască aici un viitor pentru ei şi copiii lor, nu să emigreze.

“Înainte de noaptea de marţi în care s-a adoptat OUG 13 chiar ne gândeam să emigrăm în Australia pentru că ne dorim o viaţă mai bună. Dar în noaptea aceea când alţi 10.000 de oameni ca mine au fost aici în acelaşi gând că îşi doresc o Românie mai bună pentru copii m-a determinat să mă răzgândesc şi să cred că putem schimba viitorul acestei ţări. (...) Tind să cred că întotdeauna vom putea să rezistăm prin dorinţa de a face ceva bun pentru ţara în care am crescut şi pentru noi înşine ca popor.", ne-a declarat o tânără.

"Vreau să continui să trăiesc în ţara asta, şi aş vrea să trăiesc într-o ţară liberă alături de copiii mei, am posibilitatea să plec din ţara asta dar doresc să trăiesc aici.", a adăugat un alt protestatar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Epoch Times România)

Dincolo de demisia Guvernului, de procesul lui Dragnea, de ping-pongul cu OUG 13 şi 14, se impun şi soluţii pe termen lung, cred protestatarii. O posibilă soluţie pentru ieşirea din criză, pentru ca acest popor să nu mai stea cu sabia lui Damocles ţinută în permanenţă deasupra capului de o clasa politică care are dosar de 27 de ani - dosarul Revoluţiei - ar putea fi ca Strada să impună, strângând numărul suficient de semnături, o lege care să impună scoaterea penalilor din politică şi demnităţi publice, declară o persoană. În acelaşi spirit, un tânăr opinează şi el că pe termen mediu şi lung trebuie impusă noua proclamaţie de la Timişoara (devenită România 2017) care spune, la punctul 8: "Fără penali în demnităţile şi funcţiile publice."

"Ceva ca pe termen lung şi relevant ar putea fi proclamaţia de la Timişoara, versiunea nouă, acest Guvern nu e relevant, nici procesul lui Dragnea, ci viitorul. Aici e vorba de principii. De ce suntem aici? E atât de simplu, după atâţia ani să vorbim că nu e bine să furi..." declară un tânăr.



* * *

UPDATE: La ora 20:00, cei prezenţi în Piaţă au cântat melodia lui Tudor Gheorghe - Ţara mea: "acolo este ţara mea şi neamul meu cel românesc, acolo eu să mor aş vrea, acolo vreau eu să trăiesc".

La terminarea cântectului, mulţimea a început să strige "Demisia, demisia!".

* * *

UPDATE: În jur de 500 - 600 de persoane ţin viu protestul din faţa Guvernului.

Mulţimea scandează "Hoţii, hoţii!", şi "Demisia, demisia!", flutură drapele tricolore şi afişează pancarte cu mesaje în special către liderul PSD Liviu Dragnea, căruia ar dori să-i facă cadou, dacă e să ne luăm după desene, o pereche de cătuşe.

Revoluţia luminii ajunsă în cea de a şaisprezecea zi
Revoluţia luminii ajunsă în cea de a şaisprezecea zi (Florin Chirilă/Epoch Times)

"Afară penalii din politică", "Guvernul Grindeanu trădător de ţară", "Penalii să fie judecaţi", sau "Corupţia ucide" - sunt doar câteva dintre mesajele afişate de protestatarii din Piaţa Victoriei.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Epoch Times România)

* * *

Pentru a şaisprezecea zi consecutiv de la adoptarea noaptea, pe furiş, a ordonanţei de modificare a Codului Penal în favoarea corupţilor, cetăţenii se strâng în Piaţa Victoriei, determinaţi să reziste până când OUG 13 devine cu adevărat istorie iar cei vinovaţi de adoptarea ei se retrag din prim planul vieţii politice.

"Rezist deci exist, exist deci protestez", scrie pe pancarta unei protestare, mesajul exprimând spiritul Pieţei.

De zile în şir, încălziţi doar de determinare, entuziasm şi de câte o cană de ceai fierbinte, românii scandează "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grideanu!", "DNA să vină să va ia", şi "Hoţii, hoţii!". Până acum, prin eforturile lor au obţinut abrogarea OUG 13 şi demisia ministrului Justiţiei, dar, mai presus de atât, au câştigat admiraţia Europei pentru determinarea cu care apără statul de drept, pentru faptul că ies în stradă nu ca să ceară salarii şi pensii mai mari, ci pentru principii. Reamintim în acest context că imaginile cu Piaţa Victoriei luminată de telefoanele a sute de mii de protestatari au făcut înconjurul presei străine iar protestele din România sunt în centrul opiniei publice internaţionale.

Mai mult, aşa cum reiese din declaraţiile protestatarilor, oamenii au căpătat conştiinţa faptului că sunt o putere şi că împreună reprezintă o forţă care poate schimba faţa ţării, motiv pentru care revin seară de seară la Guvern:

"Trebuie o schimbare pentru România, pentru binele tuturor românilor, jos cu hoţia, fără corupţie, justiţie corectă şi să aibă şi tinerii o şansă în ţara asta, eu vreau să trăiesc în ţara asta", ne declara marţi, în ziua a cincisprezecea de proteste un tânăr.

Mai nou, pe lângă determinarea de a "îngropa" definitiv OUG 13 - acum intrată pe rolul Paramentului unde, potrivit Opoziţiei, PSD şi ALDE acţionează de o manieră în care să o ţină în viaţa - oamenii sunt motivaţi şi, ca să cităm din protestatari, de "sfidarea" şi "tupeul" politicienilor la putere care au susţinut că manifestanţii din Piaţa sunt neinformaţi, că doresc detunarea rezultatului votului, că sunt manipulaţi, plătiţi etc.

"De ce am lăsat doi copii cu soţul şi am venit aici, în loc să sărbătorim Valentine’s day? Motivaţia înseamnă Dragnea, Tăriceanu, o atitudine total tupeistă şi lipsită de bun simţ! Nimeni nu vrea să răstoarne rezultatul votului dar dl. Meleşcanu s-a dus la Timmermans şi i-a spus că oamenii vor să răstoarne rezultatul votului în România, este o mare măgărie! În 130 de oraşe din România şi disapora oamenii ies în stradă nu pentru că sunt tâmpiţi sau vor pensii mai mari sau ceva pentru ei înşişi, ci pentru că luptă pentru principii! Principiul este: câţi ani mai avem de trăit eu şi copiii mei nu vrem să trăim conduşi de aceşti hoţi", ne declara ieri o tânără.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne