Bucureştenii implicaţi în viaţa cetăţii, prezenţi la ONG Fest. Reţeaua Civică pe baricade

Reţeaua Civică la ONG Fest
Reţeaua Civică la ONG Fest (Dumitru Lupescu)

Parcul Herăstrău a găzduit, sâmbătă şi duminică, ONG Fest, prilej pentru asociaţiile non-profit din numeroase domenii să îşi expună faptele bune, să stea de vorbă cu oamenii şi să le explice cum se pot implica la rândul lor în acţiuni în folosul comunităţilor în care trăiesc.

Printre cele 170 de ONG-uri din România şi din străinătate care au fost prezente la cea de a şaptea ediţie a ONG Fest s-a numărat, în premieră, şi Reţeaua Civică Bucureşti, o iniţiativă civică ce reuneşte în prezent, 13 grupuri civice.

Lansată în aprilie 2016, RCB îşi propune să cultive participarea cetăţeanului la viaţa oraşului precum şi responsabilizarea politicienilor şi a autorităţii publice, pentru un parteneriat onest şi responsabil între cetăţean - politician ales prin vot - autoritate publică locală.

RCB a reunit oameni implicaţi activ în viaţa comunităţii şi lupta pentru salvarea copacilor sau a spaţiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru biciclişti sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor de patrimoniu şi a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.

Printre cauzele care au închegat grupurile de iniţiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea şi extinderea spaţiilor verzi din oraş, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.

Reţeaua Civică la ONG Fest
Reţeaua Civică la ONG Fest (Dumitru Lupescu)

În prezent, Grupurile de iniţiativa civică îşi doresc, fiecare în parte, o viaţă mai bună în cartierele lor şi acţionează pentru ca cetăţenii să fie informaţi, implicaţi şi consultaţi în mod real de către autorităţile publice în luarea şi implementarea deciziilor ce influenţează calitatea vieţii în cartierele bucureştene.

Grupurile parte a RCB sunt: Grupul de Iniţiativa Civică Lacul Tei, Grupul Iniţiativa Favorit, Grupul de Iniţiativa Floreasca, Grupul de Iniţiativa „Salvaţi Parcul Tineretului”, Iubim Sectorul3, “Luptă pentru strada ta”, Grupul de Iniţiativă Civică Tudor Vladimirescu, Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Iniţiativa „Salvaţi Parcul Drumul Taberei”, Incotroceni, Grupul de Iniţiativă „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”, Grupul de Iniţiativă Civică Callatis Drumul Taberei, Grupul Parcul Herăstrău.

Mai multe informaţii despre Reţeaua Civică puteţi accesa aici