Burduja, un "visător" pentru o Românie "pe bune": "Suntem ţinuţi în loc de actuala clasă politică. Dacă îi schimbăm, altfel va arăta ţara"

Posesor al unui dublu masterat la Harvard - unde cică nu se plagiază -, fost expert la Banca Mondială şi actual şef de partid, Sebastian Burduja declară că vrea să intre în Parlament pentru a pune umărul la construirea unei "Românii pe bune", unde oamenii pot avea un alt viitor.
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Lider al unuia dintre cele mai noi partide pe eşichierul politic - Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, Sebastian Burduja candidează pentru un mandat de deputat de Neamţ. Deşi preşedinte al PACT, Burduja va candida ca independent, nu pe listele partidului, ci doar sprijinit de acesta. De ce? Aşa l-a obligat "sistemul ticălos."

“Avem un sistem ticălos, creat de partidele vechi, care impune un prag imposibil pentru un partid nou fără o susţinere deosebită. Ce înseamnă asta? Aproape jumătate de milion de voturi la nivel national. PACT-ul există din aprilie... într-o jumătate de an să ai filiale în toată ţara, reprezentanţi în secţiile de votare în toată ţara – pentru că, nu-i aşa, contează şi cum se numără voturile, nu numai şi cum votează lumea – şi să speri la 500.000 de voturi, este imposibil. Şi atunci, am ales această variantă a unor candidaturi independente, asumate public, ca fiind independente, susţinute de PACT", a declarat Burduja.

De ce Neamţ? Atât din raţiuni pragmatice - resursele sunt puţine şi trebuie investite acolo unde sunt şanse - cât şi din motive "de suflet".

"Ne concentrăm acţiunile în judeţe unde avem o şansă şi unde punem puţin mai mult suflet. Pentru mine, Neamţ e acasă, sunt din Neamţ, părinţii, bunicii mei sunt tot din Neamţ şi, sincer, cred că acolo e mai mare nevoie de mine acum. Sperăm să dăm aceste semnal că se poate, că în România lui 2016, la 27 de ani de la Revoluţie, se poate crea o mişcare nouă, cu oameni curaţi, competenţi şi care pot ajunge într-o instituţie care, deşi ar trebui să fie etalon a democraţiei Româneşti, a ajuns acum la o cotă de încredere de 10%.

Burduja, despre el însuşi şi despre "România pe bune"

Vorbind despre el însuşi, Burduja se caracterizează drept un visător, dar nu un naiv. Trecut prin toate etapele tranziţiei româneşti, nemţeanul vorbeşte despre o "Românie pe bune", o Românie fără impostură, a oamenilor valoroşi şi declară că vrea să pună umărul la schimbarea parcursului acestei ţări.

"Întotdeauna am crezut că România poate mult mai mult. România e o ţară cu potenţial mare, cu oameni educaţi - din păcate mulţi au plecat, aproape 4 milioane - cu resurse naturale şi cu un viitor mult mai bun decât îl are în acest moment. Cred că ar trebui să punem toţi degetul pe rană, suntem ţinuţi în loc de actuala clasă politică. Dacă reuşim să îi schimbăm, altfel va arăta România", susţine Burduja.

Ca background profesional, în 2004 Burduja a plecat în SUA, a absolvit Stanford şi Harvard, are un dublu masterat (neplagiat) la Harvard. După cele 2 masterate a lucrat în management-consulting, în zona dezvoltării internaţionale, a creionat strategii de ţară, a lucrat cu G20, ONU, Banca Mondială, după care a lucrat pentru 3 ani şi jumătate pentru Banca Mondială în Washington, derulând o serie de proiecte pentru România. Totodată, Burduja este fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), iar în 2011 a înfiinţat fundaţia CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români.

Întrebat ce vrea să facă pentru ţară, Burduja vorbeşte despre o Românie "pe bune" (sloganul PACT), o Românie care are nevoie să-şi recapete încrederea în ea înăşi. Iar în opinia liderului PACT, o Românie "pe bune" începe cu o "şcoală pe bune." Nu putem avea o ţară educată, fără o reformă profundă a sistemului de educaţie, crede Burduja, care reaminteşte că avem un sistem încă blocat în pradigma comunistă.

"Şcoala românească a trecut prin două transformări de sistem - Spiru Haret şi apoi cea comunistă. A treia, în epoca modernă, nu a avut loc. Avem în continuare un sistem bazat pe memorare, nu pe gândire creativă şi abilitaţi practice, un sistem decuplat complet de piaţa muncii, un sistem în care păstrăm titularizarea profesorilor - sistem care trebuie schimbat, căci blocăm sistemul cu oameni care nu au ce căuta acolo şi fiind titulari pe post nu pot fi scoşi de acolo, căci nu toată lumea are chemarea să fie dascăl. Vorbim, de asemenea, de reducerea abandonului şcolar şi soluţia e simplă, o masă caldă pentru toţi elevii din România şi e foarte bine că s-a început un proiect pilot, vorbim de desfiinţarea inspectoratelor şcolare căci nu poţi tu, Ministerul Educaţiei, să te verifici pe tine însuţi", a explicat Burduja.

Nemţeanul mai "visează" la locuri de muncă bine plătite, iar asta se poate rezolva prin infrastructură.

"E foarte simplu, nu poţi dezvolta o ţară fără infrastructură. Zona Moldovei, nu întâmplător, e cea mai slab dezvoltată. Noi, moldovenii, nu suntem mai prejos decât ardelenii sau muntenii. Pur şi simplu Ardealul e mai aproape de Vest. (...) E firesc să ai o concentrare de investiţii în zona Cluj, Sebeş, Timişoara. Trebuie să ai infrastructura corectă, de autostrăzi, transport metropolitan etc", a declarat Burduja.

Cât despre modul în care îşi va susţine proiectele în Parlament, Burduja mizează mai degrabă pe cetăţenii României decât pe alianţe cu alte partide.

"Mizez pe cetăţenii României! Asta înseamnă democraţie! Toată lumea întreabă: voi, ca independenţi, 1, 2, 3 ce puteţi face acolo? Singuri, evident, nu putem face nimic. Democraţie înseamnă implicarea cetăţenilor. Nouă, tuturor, trebuie să ne pese. Sunt format în America, acolo orice proiect legislativ e susţinut de mii, zeci de mii, milioane de telefoane, scrisori, proteste dacă e cazul! Asta înseamnă simţ civic şi cred că încet, încet îl căpătăm şi noi şi vedem ce s-a întâmplat din 2012 când, în momente critice, lumea a ieşit în stradă", a declarat liderul PACT.

Mai mult, Burduja crede că dacă activitatea Parlamentului va fi transparentizată, la vedere, "aleşii" altor partide, obligaţi să voteze cu nume şi prenume la vedere, se vor gândi dacă să fie de partea democraţiei sau contra.

Strângerea de semnături pentru alegeri, exerciţiu de smerenie

Potrivit lui Burduja, strângerea de semnături a fost un adevărat "exerciţiu de smerenie" pentru candidaţii PACT care au stat în stradă, interacţionând cu oamenii, încercând să-i convingă să le dea semnătura pentru a putea face o schimbare.

În timpul acestui proces, tinerii de la PACT au constat că de-a lungul celor 27 de ani, politicienii au adus oamenii într-o stare de frustrare şi de mâhnire atât de mare încât "nu mai vor să audă de nimic legat de politică." Atât de mare că unii cetăţeni aproape au scos bâta când li s-a cerut semnătura pentru alegeri iar alţii au răspuns "nu se mai poate face nimic pentru ţara asta!"

Cam 80% dintre aceşti oameni au ajuns în această stare de profundă neîncredere, mâhnire şi frustrare. Restul, sunt însă sâmburele schimbării, cei ce vor aduce schimbarea la faţă a României, susţine Burduja.

Politicieni penali

În contextul în care la alegerile locale au candidat o mulţime de personaje cu dosare penale, unii dintre ei fiind şi aleşi, iar scenariul riscă să se repete şi la parlamentare, Burduja susţine că: "politicienii au pierdut contactul cu populaţia. Ei nu înţeleg că nu pot candida cu tot felul de dosare şi suspiciuni. Trebuie să existe o barieră! Dacă nu îi pedepsesc cetăţenii la urne, haideţi să găsim în Parlament o soluţie să nu mai permitem acestor oameni din spatele gratiilor să candideze şi să obţină mandate", spune Burduja.

Mesajul pentru "România pe bune"

"Cred că aceste alegeri nu sunt despre PACT, despre alte partide, despre Sebastian Burduja sau Andrei Carabelea sau Vişinel Bălan (candidaţi sprijiniţi de PACT pentru Parlament n.r.) sau despre orice alt candidat integru pe care-l veţi vedea pe buletinele de vot. Sunt despre fiecare dintre noi, cetăţenii acestei ţări. Şi întrebarea fundamentală pe care trebuie să ne-o punem, e simplă: am depus armele, sau continuăm să luptăm? Dacă depunem armele, să fie clar pentru toată lumea, facem jocul celor care ne-au adus azi unde suntem. Noi propunem altă variantă, să luptăm în continuare şi să alegem oameni de care cu adevărat să fim mândri şi care să ne ducă acolo unde România merită. Noi spunem - România pe bune, România pe merit, România fără impostură, România pe care ne-o dorim de 27 de ani şi pe care, împreună, o putem construi", le-a transmis Burduja alegătorilor.