Cristian Ghinea: De azi vă cer votul. Pentru că politica poate şi trebuie să fie o forţă a binelui

Proaspăt înscris în cursa pentru alegerile parlamentare, din partea USR, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se declară pregătit să continue lupta pentru binele ţării din postura de om politic.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

România trebuie să continue războiul cu birocraţia, războiul cu sărăcia, războiul cu corupţia şi lupta cu nesimţirea politică. Putem ignora politica, dar politica se va întoarce mereu împotriva noastră, iar dacă fiecare luăm decizia raţională individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o dramă colectivă: contraselecţia elitei politice, a atras atenţia miercuri, pe contul său de Facebook, fostul ministru Cristian Ghinea, intrat în cursa electorală pentru parlamentare.

"De fapt, suntem mulţi. Am ajuns de neignorat. Le e frică. A trecut mai puţin de un an de când coboram în stradă, cu Oana [soţia sa - n.r.] şi cu Tudor cel mic [fiul său - n.r.], pentru că un guvern care tolera un sistem corupt nu-şi asuma consecinţele unei tragedii [de la clubul Colectiv - n.r.]. Privind înapoi mi se pare că de atunci au trecut secole", a declarat Cristian Ghinea.

Realizările din Guvernul Cioloş

"Premierul Dacian Cioloş m-a invitat să îi fiu alături la Cancelarie. Urma să mă ocup de afaceri europene. Cu timpul am ajuns să mă ocup de mai mult de atât. Erau atât de multe de făcut la Cancelarie… La Palatul Victoria am demarat Pachetul Anti-Sărăcie – prima dată când statul român pune la un loc bani europeni şi de la buget şi stabileşte ţinte imediate pentru proiecte anti-sărăcie, nu strategii şi bla-bla-uri populiste.

Am demarat Comisia de Tăiat Hârtii şi maisimplu.gov.ro – prima dată când statul român se aliază de la nivel înalt cu cetăţeanul pentru a stopa buruienile birocraţiei. Un exerciţiu finalizat în câteva pachete de OUG-uri şi HG-uri care au simplificat viaţa oamenilor. Un exerciţiu cu atât de mult succes încât până şi partidul-stat PSD încearcă să îl copieze acum. Am demarat Pachetul "Clasa de Mijloc la Sate" – prima dată când statul român pune în centrul politicilor rurale ferma comercială de familie, care poate scoate satul românesc din sărăcie", a detaliat Cristian Ghinea.

La final de aprilie, premierul Dacian Cioloş i-a cerut să meargă la Ministerul Fondurilor Europene, un minister în criză din cauza indeciziilor anterioare. Tehnocratul a găsit acolo cel mai sensibil Program Operaţional – POCU – fără niciun apel pentru proiecte lansat, deşi fusese aprobat în februarie 2015.

"Am deschis, în 6 luni, 10 apeluri în valoare de 768 de milioane de euro. Am găsit Programul de Infrastructură încurcat în birocraţie. Am deschis şi acolo 10 apeluri în valoare de 7 miliarde de euro. Tot în 6 luni. Practic, am găsit Programele 2014 – 2020 blocate sau întârziate şi am ajuns să lansăm în medie un apel de proiecte la 6 zile. Am reorganizat ministerul, i-am dat noi sarcini, fără costuri suplimentare pentru buget", a afirmat Cristian Ghinea.

Potrivit proaspătului candidat la parlamentare, toate acestea au fost "exerciţii de voinţă pe care mulţi politicieni de până acum au fost prea dezinteresaţi să le fi făcut".

"Am văzut în aceste luni că poţi să faci bine din aceste funcţii cu încărcătură predominant politică. Că poţi, de exemplu, să demarezi cu bani europeni cel mai amplu proiect de reducere a abandonului şcolar – 173 de milioane de euro pentru 30.000 de copii. Ai nevoie de voinţă şi mult efort să schimbi modul de lucru al unui stat anchilozat. Şi încă e prea puţin. România trebuie să continue războiul cu birocraţia, războiul cu sărăcia, războiul cu corupţia şi lupta cu nesimţirea politică.

Ne-au pus la guvern doar ca să câştige timp. Au crezut că vom uita, că vom pleca, că ne va fi frică. Am ajuns de neignorat. Frica e la ei, sunt derutaţi.

Putem ignora politica, dar politica se va întoarce mereu împotriva noastră. Dacă fiecare luăm decizia raţională individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o dramă colectivă: contraselecţia elitei politice. De fapt, nu putem fugi de politică, pentru că ne ajunge din urmă", a opinat Cristian Ghinea.

Tehnocratul şi-a exprimat mulţumirea faţă de susţinerea publică de care se bucură Platforma România 100 lansată de premierul Dacian Cioloş.

"Ne-au pus la guvern doar ca să câştige timp. Au crezut că vom uita, că vom pleca, că ne va fi frică. Am ajuns de neignorat. Frica e la ei, sunt derutaţi. Această campanie va fi despre continuarea unui mod onest de a guverna versus întoarcerea celui vechi", a subliniat Cristian Ghinea.

Cursa pentru parlamentare

"Am demarat discuţii cu USR acum mai bine de o lună. Public şi transparent, aşa cum fac mereu. Am fost mai mulţi miniştri care am luat în calcul o implicare. Îi înţeleg pe cei care au decis să rămână în guvern. Eram şi eu pe punctul de a o face. La minister, am deschis câte un apel de proiecte la fiecare 6 zile. Pentru mine, ca ministru, cele 46 de zile până la alegeri ar fi putut însemna mult. Las în urmă la minister o echipă sudată care va continua proiectele. Dragoş [Pîslaru, ministrul Muncii - n.r.], Vlad [Voiculescu, ministrul Sănătăţii - n.r. ] şi alţi prieteni care rămâneţi în guvern ca miniştri – ştiu şi mi-aţi spus că sunteţi alături de mine!

Eu am ales să pun acum umărul în altă parte. Şi alţii au decis la fel. 7 secretari de stat şi consilieri vor fi pe listele USR. Pentru că USR respectă cinstea şi profesionalismul guvernului condus de Dacian Cioloş. Am fost în aceste ultime luni, mai puţin de un an, în avangarda forţei reformiste, am început războaie fiind puţini, izolaţi la vârf.

Dar suntem, de fapt, mulţi. Nicuşor Dan, Clotilde Armand, Cristi Ghica şi ceilalţi ne-au arătat că suntem mult mai mulţi. Merg azi alături de ei pentru că vreau să continuăm împreună. USR e forţa care va duce mai departe lupta noastră. Pentru că termitele trebuie oprite să ne dărâme casa în cap. Sunt Cristian Ghinea şi de azi vă cer votul. Pentru că politica poate şi trebuie să fie o forţă a binelui", a precizat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne