Ghinea a dat lovitura: Operaţiunea "MFEleaks" a devenit realitate. Un pas fără precedent spre transparenţă

Dacă această chestie era scăpată fără intenţie s-ar fi numit MFEleaks, dar, cum o facem de bunăvoie, se numeşte un pas fără precedent spre transparenţă, a declarat, evident satisfăcut de reuşita echipei sale, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Ministrul Fondurilor Europene (MFE), Cristian Ghinea, anunţă "un pas fără precedent spre transparenţă" - publicarea arhivei electronice a proiectelor europene. Zeci de mii de contracte au fost scoase la lumină. Nu a fost uşor, a explicat tehnocratul, care susţine că a fost ameninţat cu moţiunea în Parlament când şi-a anunţat această intenţie.

"Dacă această chestie era scăpată fără intenţie s-ar fi numit MFEleaks. Dar cum o facem de bunăvoie, se numeşte un pas fără precedent spre transparenţă din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene.

Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe şi nu înţeleg de ce nu a fost făcută/gândită să fie publică de la bun început. A durat ceva până să găsim soluţia tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziţii. Altfel, date despre: 16.056 contracte de finanţare din fonduri europene, 151.348 de contracte de achiziţie din fonduri europene", a declarat Cristian Ghinea.

Cei din Minister încă nu au găsit soluţia tehnică pentru corecţii, dar se lucrează la ea. Nu e definitivă pentru că încă se mai introduc date odată cu închiderea Programelor Operaţionale 2007 - 2013, dar echipa IT a făcut un script care va extrage lunar de acum datele, care vor publicate.

"Mulţumesc secretarului de stat Radu Mihaiu, un IT-ist care şi-a lăsat treburile pentru şase luni ca să mă ajute: thks, man! Detalii aici. Cei care vă ocupaţi de analize statistice şi big data, cei care vă ocupaţi de investigaţii, cei care vreţi să ştiţi cine şi de ce a luat fonduri europene: enjoy it! Găsiţi linkuri directe acolo către bazele de date, în format open. Facem curăţenie, intră lumina! E dreptul dumneavoastră să ştiţi aceste lucruri, share ca să se audă!

Am fost ameninţat cu moţiunea în Parlament pentru că am anunţat această intenţie, pe motivul bizar că SMIS ar conţine date despre grupul ţintă al proiectelor. Ceea ce e fals, dar membrii Comisiei Parlamentare care pretind că supraveghează de 4 ani fondurile europene ori se fac ori chiar nu ştiu cum arată arhiva fondurilor europene. Moţiunea nu a mai venit", a precizat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne