Căldura vă slăbeşte? Leacul se află în alimente

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Iată câteva alimente de consumat necesare pentru a recâştiga puterea la temperaturi ridicate.

Corpul uman este supus la încercări dificile datorită caniculei, iar rezultatul este un sentiment puternic de oboseală şi leşin. La temperaturi ridicate corpul nostru se confruntă cu un efort metabolic mare pentru a-şi menţine echilibrul termic intern, deoarece transpirăm mai mult în această perioadă, mai ales după practicarea unor sporturi mai intense, dar de multe ori şi după o simplă plimbare. Pentru a ne reveni, dieta ar trebui să fie completată cu magneziu, siliciu, crom şi potasiu. Şi, dacă vă antrenaţi la sala de forţă sau staţi mult la soare, va trebui să consumaţi elemente antioxidante, care sunt esenţiale pentru neutralizarea radicalilor liberi.

Compuşii cei mai preţioşi sunt vitaminele C şi E, dar şi flavonoidele cum ar fi carotenoidele şi antociani. Vitamina C este prezentă în fructe citrice, căpşuni, coacăze, conopidă, spanac, măcriş şi în cartofi. Vitamina E se găseşte în uleiurile vegetale (de măsline, porumb, soia, arahide, seminţe diverse), în fructele seci (nuci, alune, migdale, etc.) şi în mere. Pentru a a face plinul de carotenoide, este necesar să se consume fructele galben-portocaliu sau roşu, cum ar fi suc de fructe, roşii, ardei, morcovi şi portocale, dar, de asemenea, pătrunjel, cicoare, sfeclă de zahăr şi gălbenuş de ou. Flavonoidele, pe de altă parte, se găsesc în plantele violet-albastru sau roşu închis, cum ar fi afine, mure, zmeură, struguri, prune, varza roşie, sfecla roşie şi vinete.

Fructele şi legumele furnizează cantităţi semnificative de apă şi minerale, ajutând la compensarea pierderilor cauzate de evaporare. Deci, cale liberă la pepeni galbeni, pepeni verzi, castraveţi, dovlecei, salată, piersici deoarece acestea sunt alimente excelente care pot rehidrata organismul în mod natural.

Cei care sunt predispuşi la tensiune arterială scăzută sau suferă de crampe musculare ar trebui să mănânce legume cu frunze verzi, caise, banane şi fructe citrice, deoarece acestea sunt alimente bogate în potasiu, care asigură o corectă funcţionare cardiacă, nervoasă şi musculară. Şi amintiţi-vă că ananasul este cel mai bun aliat pentru a avea un abdomen plat, deoarece conţine bromelaina, o enzimă care accelerează absorbţia de proteine alimentare. În ceea ce priveşte castraveţii sunt practic fără calorii, deoarece sunt constituiţi din 96% apă şi sunt bogaţi în vitamina C, aminoacizi, potasiu, calciu şi fosfor. Ei conţin, de asemenea, acid tartric, care îi împiedică pe carbohidraţi să se transforme în grăsime. Deci, consumaţi castraveţi după pofta inimii.

Experţii sugerează consumul a cel puţin doi litri de lichid pe zi. Foarte potrivite pentru sezonul cald sunt ceaiurile cu gheaţă şi sucurile de fructe. Ceaiul verde în special este bogat în antioxidanţi şi este perfect pentru micul dejun sau pentru o energie dătătoare de viaţă. Sunt nerecomandate băuturile răcoritoare carbogazoase şi alcoolul, deoarece favorizează transpiraţia.

În această perioadă este recomandat peştele proaspăt, mai ales cel albastru (anşoa, sardine, macrou, etc), deoarece este uşor, digerabil şi conţine vitamina PP, o substanţă care protejează pielea de arsuri solare. Vara, este indicat să se limiteze alimentele prăjite, cele bogate în grăsimi, dulciurile supercalorice şi condimentele prelucrate.

Cerealele sunt recomandate la micul dejun, deoarece sunt bogate în elemente benefice pentru păr (fier, zinc, săruri minerale, vitamine şi acid folic), având în vedere că vara acesta se deteriorează cu uşurinţă. La prânz evitaţi să mâncaţi burgeri şi cartofi prăjiţi. Dacă nu doriţi să renunţaţi la o masă gustoasă şi rapidă, cea mai bună alegere este un sandwich cu carne de pui sau curcan, deoarece oferă necesarul de proteine şi furnizează triptofan, o substanţă benefică pentru starea de spirit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură