Caltech: Există dovezi că sistemul solar are o a noua Planetă de 10 ori mai mare decât Terra

Astronomii de la Caltech au anunţat recent că există unele dovezi privind existenţa unei a Noua Planete. Se crede că Planeta a Noua este un gigant gazos, precum Neptun, cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului.
Planeta Pământ
Planeta Pământ (Google.com)

Astronomii din California consideră că au descoperit dovezi legate de existenţa unei planete mari şi misterioase de 10 ori mai mare decât Pământul şi care orbitează în jurul Soarelui nostru – devenind cea de-a noua planetă din Sistemul Solar. Deşi nu a fost observată în mod direct, astronomii au făcut deducţia prin studierea orbitei ciudate a asteroizilor din Centura Kuiper.

“Planeta a Noua” orbitează la o distanţă medie de 20 de ori mai mai mare faţă de soare, comparativ cu cea mai exterioară planetă a sistemului nostru solar, Neptun. Distanţele mari implicate indică faptul că Soarele se vede ca fiind foarte mic şi de-abia luminează suprafaţa, fără a mai vorbi despre încălzirea planetei. În ciuda dimensiunii sale, chiar şi cele mai puternice telescoape ar putea zări Planeta a Noua doar dacă ar putea calcula în mod exact unde se află pe orbita sa eliptică în jurul Soarelui, care durează aproximativ 10.000 până la 20.000 de ani, conform International Business Times.

Motivul pentru care astronomii de la Caltech (California Institute of Technology) sunt atât de convinşi de existenţa acestei lumi misterioase este comportamentul rocilor mai mici din Centura Kuiper, care se deplasează în mod neregulat şi, ocazional, într-o manieră coordonată care este, de altfel, aproape imposibil de explicat. Se crede că Planeta a Noua este un gigant gazos, precum Neptun, cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului. Ipoteza este publicată în Astronomical Journal.

Dr. Mike Brown de la Caltech a declarat: „Cele mai îndepărtate obiecte se deplasează într-o singură direcţie, într-o manieră foarte ciudată care nu ar trebui să aibă loc şi am realizat că singurul mod prin care se pot deplasa în acest fel este deoarece acolo există o planetă masivă, de asemenea foarte distantă în Sistemul Solar, care le ţine sub control în timp ce se deplasează în jurul Soarelui.”

Este poate ironic faptul că Brown, posibilul descoperitor al celei de-a noua planete, a fost astronomul responsabil pentru retrogradarea lui Pluto de la statutul de planetă în 2006, când a descoperit asteroizi cu dimensiuni similare.

„Toţi acei oameni care sunt supăraţi că Pluto nu mai este o planetă pot fi încântaţi să afle că există o planetă reală care încă trebuie să fie descoperită”, susţine Brown. „Acum putem pleca să găsim această planetă şi să facem ca sistemul solar să aibă nouă planete din nou.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură