Canadienii de la Candu semnează un acord cu China pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Centrala Atomo-Electrică Cernavodă
Centrala Atomo-Electrică Cernavodă (Epoch Times România)

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), informează theglobeandmail.com.

Publicaţia canadiană reaminteşte că acordul vine după ce Societatea Naţională Nuclearelectrica a semnat în noiembrie 2013 - când a avut loc summit-ul Europa Centrală şi de Est - China - o scrisoare de intenţie cu CNPEC, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Cele două companii nu au semnat încă un contract, teoretic autorităţile române trebuind să organizeze o procedură transparentă de selecţie pentru investitorul ce va construi cele două reactoare, procedură la care să poată lua parte şi alti potenţiali investitori.

Nu se ştie dacă respectiva procedură de selecţie "transparentă" despre care Ministrul Economiei, Constantin Niţă vorbea pe 5 iulie într-un interviu acordat Bloomberg, va mai avea loc sau nu, însă, potrivit publicaţiei, Banca pentru Industrie şi Comerţ a Chinei a promis încă din iunie că va furniza în jur de 9 miliarde de dolari pentru finanţarea celor două reactoare nucleare, în timp ce Candu Energy lucrează cu Export Development Canada pentru a finanţarea părţii sale de investiţie.

Firma canadiană va deţine proprietatea intelectuală pentru tehnologia CANDU şi va participa la proiectarea lucrărilor şi la partea de inginerie, a declarat preşedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford, declarându-se încrezător în viitoarea colaborare cu chinezii şi exprimându-şi speranţa că guvernul chinez va cumpăra tehnologie CANDU pentru toate reactoarele nucleare din China.

Optimismul lui Swafford, care vizează profituri de miliarde în timp prin vânzare de tehnologie înaltă către chinezi, nu este însă unanim împărtăşit. Voci autorizate din domeniu atrag atenţia asupra obiceiului Chinei de a copia tehnlogia partnerilor, fără să plătească un cent.

„Aş fi un pic mai precaut, căci China este foarte foarte agresivă şi ar putea fi doar o chestiune de timp până când îşi vor însuşi proiectul”, a avertizat John Luxat, specialist la Mcmaster University şi fost membru al board-ului AECL (cel mai prestigios laborator canadian în domeniu, dezvoltatorul tehnologiei CANDU).

Pe lângă problema copierii patentelor/tehnologiei, problemă de care s-au lovit mulţi investitori occidentali ce au lucrat cu China, se mai ridică însă şi o problemă de interes direct pentru români.

Merită reamintit că autorităţile franceze, care la rândul lor au contracte cu aceiaşi CNPEC pentru construirea unor reactoare nucelare de ultimă generaţie, bazate de această dată pe tehnologie Areva, s-au plâns că au probleme serioase pentru a-şi concilia tehnologia cu cea a firmei chineze.

Mai mult, pe lângă incompatibilităţile de tehnologie, francezii de declară îngroziţi de lipsa de securitate.

„Din păcate, colaborarea cu Beijingul nu este la nivelul la care ne-am dori să fie. Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite”, declara recent Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară, explicând că „eforturile autorităţilor de siguranţă nucleară ale Chinei sunt o cutie neagră”.