Capacităţile cibernetice chineze constituie o ameninţare la adresa armatei americane, susţine un raport

Atacurile cibernetice de scară largă, declanşate de diverse state, încep să devină un motiv de îngrijorare pentru cei care se ocupă de securitatea naţională în diverse state
Atacurile cibernetice de scară largă, declanşate de diverse state, încep să devină un motiv de îngrijorare pentru cei care se ocupă de securitatea naţională în diverse state (Prin bunăvoinţa Departamentului Apărării al SUA)

Capacităţilor cibernetice de război în curs de dezvoltare de către regimul chinez reprezintă o ameninţare gravă la adresa operaţiunilor militare americane în cazul unui conflict, potrivit unui nou raport elaborat de un organism al Congresului pe 8 martie.

Elaborat de producătorul de arme Northrop Grumman, pentru Comisia de evaluare a economiei şi securităţii SUA-China, raportul prezintă o imagine cumpătată despre avansările vaste şi rapide ale Armatei de Eliberare a Poporului în ultimii ani, în materie de capacităţi cibernetice. PLA este adesea numită "armata partidului", fiind controlată direct de Partidul Comunist Chinez (PCC), care conduce China.

Bazându-se pe o cantitate mare de documente chineze primare, inclusiv manuale tehnice, publicaţii militare, politici, rapoarte de ştiri, şi multe altele, raportul susţine că regimul chinez încearcă să integreze operaţiuni informatice sofisticate de reţea într-un context militar şi de informaţii mai larg.

Acest lucru este normal în modernizarea militară, dar îngrijorarea este că aceste capacităţi vor fi utilizate ca parte a unei campanii informatice combative mai largi împotriva Statele Unite ale Americii.

Comandanţii militari chinezi vor viza sistemele informatice americane în cazul unui conflict, întârziind sau interferând cu capacităţile militare ale SUA în luptă.

SUA nu are în prezent nici o politică în legătură cu rezolvarea unui astfel de scenariu, în special dacă dovezile vor fi neclare, după cum va fi probabil cazul, susţine raportul. Există posibilitatea ca penetrările reţelelor să nu fie cunoscute până după atac.

Studiul a fost o continuare a raportului din 2009 a Northrop Grummun pentru Comisie, care a evaluat şi capacităţile de spionaj cibernetic ale regimului chinez.

Raportul de 136 de pagini conţine o serie de concluzii îngrijorătoare cu privire la traiectoria operaţiunilor cibernetice chineze care vizează SUA. Printre acestea menţionăm:

Capacităţile chineze de atac cibernetic pot reprezenta un risc pentru armata SUA în cazul unui conflict.

Firme străine ajută firmele chineze, care la rândul lor contribuie la eforturile cibernetice ale armatei chineze.

Armata chineză poate reuşi să pătrundă în lanţurile de furnizare cu echipamente de telecomunicaţii utilizate de armata SUA sau de guvern, ceea ce reprezintă riscuri de securitate naţională.

Peste 50 de universităţi chineze sunt angajate în cercetarea în domeniul securităţii informaţiilor, finanţate parţial de cinci programe naţionale de finanţare, ca parte a unei politici mai vaste.

Exploatarea reţelelor de calculatoare au o importanţă strategică pentru conducerea comunistă chineză, dincolo de simpla utilizare militară, ea fiind folosită acum pentru a moderniza economia Chinei prin obţinerea de proprietate intelectuală valoroasă.

Comisia de evaluare a economiei şi securităţii SUA-China este un organism de cercetare care raportează Congresului privind aspecte ale relaţiei SUA-China.

Preşedintele Comisiei, Dennis Shea, a declarat într-un comunicat de presă: "Statele Unite suferă din cauza operaţiunilor cibernetice continue sancţionate sau tolerate de guvernul chinez. Securitatea naţională şi economică a naţiunii noastre este ameninţată, iar pe măsură ce guvernul chinez finanţează cercetarea pentru îmbunătăţirea capacităţilor cibernetice, aceste ameninţări vor continua să crească."

El a adăugat că devine din ce în ce mai evident că conducerea partidului este cel puţin conştientă de aceste "cercetări electronice masive şi intruziuni informatice."

În luna decembrie a anului trecut, Bloomberg a raportat spargerea reţelelor a 760 de companii mari de către hackeri din China, caracterizând acţiunea ca "Războiul Rece Cibernetic."

Potrivit Wall Street Journal, la sfârşitul anului 2011 un oficial american a estimat că societăţile americane au pierdut 50 de miliarde de proprietăţi intelectuale în 2009 din cauza furtului, inclusiv a atacurilor cibernetice.

Departamentul american al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe