Casa Albă trage obloanele: Biden lipsă, Harris, lipsă, secretarul de presă brusc în concediu

Joe Biden
Joe Biden (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP via Getty Images)
Zachary Stieber
16.08.2021

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden nu este la birou de o săptămână, iar Joe Biden păstrează tăcerea în ciuda dezastrului produs de planul său în Afganistan, unde teroriştii talibani au răsturnat guvernul.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, susţine că „nu este la birou” între 15 şi 22 august, potrivit unui mesaj de e-mail automat primit luni de Epoch Times, ca răspuns la întrebări legate de situaţia din Afganistan.

„În absenţa mea, cei care cer informaţii ar trebui să contacteze alţi purtători de cuvânt ai Casei Albe, inclusiv adjunctul secretarului de presă, Karine Jean-Pierre”, a scris Psaki.

Dar un nou mesaj trimis celorlalţi purtători de cuvânt nu a dat un răspuns.

Fox News a raportat pentru prima dată că Psaki este plecată.

Talibanii au invadat palatul prezidenţial din Kabul duminică, în timp ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din Kabul, capitala ţării.

Oficialii talibani au declarat că tradiţionalul conflict dintre grupul terorist şi forţele afgane este terminat. Miliţiile radicale sunt pregătite, acum, să declare fondarea Emiratului Islamic al Afganistanului, a declarat pentru Epoch Times o sursă cu informaţii despre evoluţia din ţară.

În acelaşi timp, Ambasada SUA i-a avertizat pe americanii încă prezenţi în Kabul să „se adăpostească”, deoarece aeroportul oraşului este ţintă a focului miliţiilor islamice. Imaginile video au arătat, de asemenea, afganii care au asaltat aeroportul încercând să ajungă într-un avion care părăseşte ţara.

Joe Biden a păstrat tăcerea în ciuda evoluţiei recente din Afganistan, care a contrazis toate afirmaţiile strategilor şi militarilor americani care susţineau că oraşul Kabul poate rezista 6 luni după retragerea americană.

Niciun înalt oficial american - Joe Biden sau vicepreşedintele Kamala Harris - sau purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki - nu a vorbit în direct de la preluarea puterii de către forţele teroriste.

Harris, ultima persoană din cameră în momentul în care Joe Biden a ales să se retragă din Afganistan, a ezitat să iasă în public din 10 august. Jen Psaki, care de obicei informează zilnic presa în timpul săptămânii, nu a ţinut o conferinţă de presă din 11 august. Biden s-a retras la Wilmington, Delaware, şi apoi s-a mutat la Camp David, Maryland, după ce a făcut observaţii cu privire la tarifarea medicamentelor eliberate pe baza de reţetă în 12 august.

Biden nu a primit întrebări din partea presei în momentul în care a plecat în Delaware sau în Camp David. El a vorbit ultima oară în timp real despre Afganistan în 10 august, spunându-le reporterilor că nu regretă că a ordonat retragerea SUA şi că luptătorii afgani vor trebui să „lupte pentru ei înşişi, să lupte pentru naţiunea lor”.

Într-o declaraţie scrisă emisă sâmbătă, Biden a menţionat că este în contact strâns cu echipa sa de securitate naţională şi le-a dat instrucţiuni „despre cum să ne protejăm interesele şi valorile în timp ce încheiem misiunea noastră militară în Afganistan”.

Biden declarase anterior că a autorizat desfăşurarea a aproximativ 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea americanilor şi a personalului aliat, precum şi a afganilor care au asistat trupele occidentale în ultimii ani.

El a mai afirmat că oficialii americani au transmis talibanilor că orice acţiune care pune în pericol personalul american sau misiunea SUA „va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic al SUA”.

De asemenea, el a apărat retragerea SUA, spunând că se confrunta cu o alegere atunci când a devenit preşedinte: să încheie un acord pe care fostul preşedinte Donald Trump l-a agreat cu talibanii sau să trimită mai multe trupe în Afganistan.

„Am fost al patrulea preşedinte care a prezidat prezenţa unei trupe americane în Afganistan - doi republicani, doi democraţi. Nu aş transmite şi nu voi transmite acest război unui al cincilea”, a spus el.

Duminică, 15 august, Casa Albă a postat o fotografie cu Biden singur într-o cameră din complexul Camp David, ţinând un briefing cu oficiali de vârf, inclusiv Mark Milley, şeful marelui Stat Major al SUA şi Kamala Harris, precum şi personal CIA şi oficiali americani de informaţii din Doha, Qatar.

„În această dimineaţă, preşedintele şi vicepreşedintele s-au întâlnit cu echipa lor de securitate naţională şi cu înalţi oficiali pentru a asculta actualizări privind reducerea personalului nostru civil din Afganistan, evacuarea solicitanţilor SIV şi a altor aliaţi afgani şi situaţia de securitate în curs de desfăşurare în Kabul”, a specificat Casa Albă. SIV reprezintă acronimul pentru programul de vize speciale pentru imigranţi.

Lipsa unei adresări publice a lui Biden asupra crizei din Afganistan a declanşat critici. Absenţa lui Psaki a atras, de asemenea, o oarecare atenţie.

Secretarul de stat Antony Blinken a apărut într-un talk show duminică, încercând să demonteze criticile la adresa administraţiei.

„Faptul este că am intrat în Afganistan în urmă cu 20 de ani, având în vedere o misiune şi anume să ne ocupăm de oamenii care au atacat pe 11 septembrie. Iar misiunea a avut succes. L-am adus pe Bin Laden în faţa justiţiei în urmă cu un deceniu. Al-Qaeda, grupul care ne-a atacat, a fost considerabil diminuat. Capacitatea sa de a ne ataca din nou din Afganistan, chiar acum, nu există. Şi ne vom asigura că vom menţine în regiune capacitatea, forţele necesare pentru a observa orice reapariţie a unei ameninţări teroriste şi pentru a-i putea face faţă", a afirmat Antony Blinken.

Totuşi, Blinken a recunoscut că forţele afgane „s-au dovedit incapabile să apere ţara”. „Şi asta s-a întâmplat mai repede decât am anticipat”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor