Cătălin Predoiu concurează pentru titlul de prezidenţiabil PDL

Cătălin Predoiu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2013

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, actualmente prim vicepreşedinte PDL, a declarat joi seară că se va înscrie în competiţia internă a PDL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale din 2014.

"Mâine [vineri - n.r.] mă voi înscrie în cursa internă din PDL pentru selectarea candidatului la prezidenţiale. E o cursă care începe imediat ce candidaturile vor fi validate şi va dura până în jur de 15 decembrie. E o cursă care va desemna acel candidat care poate să înfrângă un contracandidat al stângii. PDL face un efort fără precedent, este primul partid care nu stabileşte candidatul la masa verde, într-un birou. E primul partid care dă dovadă de curaj", a declarat Cătălin Predoiu la Digi24, întrebat dacă va candida.

Conform calendarului agreat de Biroul Politic Naţional al PDL, înscrierile în această competiţie internă se primesc la cancelaria preşedintelui formaţiunii până vineri, 11 octombrie, la ora 24.00, urmând ca până pe 14 octombrie să se deruleze verificarea dosarelor candidaţilor, iar, apoi, vreme de aproape două luni să se desfăşoare prezentarea programelor în rândul organizaţiilor judeţene ale democrat-liberalilor.

Până joi seara, conform lui Predoiu, în cursa internă PDL pentru nominalizarea candidatului partidului la alegerile prezidenţiale din 2014, se mai înscrisese doar o singură persoană, "o femeie", "care nu este însă un nume cunoscut."

Cătălin Predoiu îşi va depune în mod oficial candidatura în cursul zilei de vineri.

"Voi depune la partid o declaraţie că mă înscriu în cursa internă, împreună cu schiţa unui proiect de ţară", a precizat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei, care este şi premierul "guvernului din umbră PDL" va pune însă accentul în campania sa viitoare pe discuţiile cu simpatizanţii PDL din teritoriu, mai degrabă decât pe programe.

"Nu e vorba de a etala o serie de programe, România e plină de ele. Ce-i lipseşte României e un nou patos, o ambiţie, o poftă de succes. Nu mai putem sta în acest platou în care ne-am înfundat", a mai spus el.

Spre deosebire de actuala "guvernare incompetentă, prim vicepreşedintele PDL crede că poate aduce echilibru ţării şi succes partidului pentru care va candida:

"Cred că pot să ofer soluţii pentru România, sunt săturat să văd cum această ţară e târâtă de o guvernare incompetentă înapoi, am învăţat foarte mult, am încredere că pot să reuşesc pentru partid, dar şi pentru români. Vreau în România o ofensivă a echilibrului", a detaliat Cătălin Predoiu.

Predoiu a mai declarat că nu l-a anunţat încă pe Vasile Blaga despre intenţia sa de a candida şi preşedintele PDL află "acum, de la televizor" despre înscrierea lui în competiţia internă PDL.

"Nu e un gest de orgoliu, e unul de responsabilitate, poate unul din puţinele gesturi care se aşază în rând cu alte decizii capitale", a adăugat Cătălin Predoiu.

Fostul Ministru al Justiţiei a lăsat să se înţeleagă că, finalmente, decizia sa este motivată de încurajările pe care le-a primit:

"Ca toate marile decizii, le iei până la urmă singur, nu am putut ignora mesajele din ultimele luni. Nu am vrut să iau această decizie până nu am fost la firul ierbii", a explicat el, precizând şi că, dacă nu ar fi simţit "empatie" din partid, nu ar fi făcut acest pas.

Fostul ministru al Justiţiei s-a înscris în PDL în vara acestuia an, la scurtă vreme după "epurările" masive din PDL şi migrările unor membri marcanţi către Mişcarea Populară, partidul preşedintelui Băsescu (Baconschi, Funeriu, Papahagi etc.). Considerat "noua remorcă electorală a partidului", Predoiu a fost promovat prim-vicepreşedinte imediat după intrarea sa în partid, Blaga declarând că a creat postul de prim vicepreşedinte special pentru noul venit, de al cărui nume se legau, cel puţin în vară, speranţe mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor