Cristian Preda: Raţional e să fie un singur adversar de centru-dreapta la prezidenţiale

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.10.2013

Europarlamentarul Cristian Preda s-a referit miercuri, pe blogul personal, la afirmaţia lui Emil Boc că nu va intra în competiţia internă a PDL pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Cristian Preda consideră că în cursa internă din PDL este probabil să se înscrie, în următoarele zile, un“ membru al clanului Blaga”.

Cristian Preda afirma că fostul premier a pledat pentru unitatea dreptei, care ar presupune un singur candidat în cursa pentru Cotroceni.
Acesta este şi raţionamentul lui Cristian Preda, care spune că indiferent dacă partidele din USL vor avea unul sau doi candidaţi în competiţia prezidenţială, e raţional să li se opună un adversar de centru-dreapta, nu mai mulţi.

Europarlamentarul subliniază faptul că se pare că majoritatea PDL nu gândesc în acest fel: “Partidul condus de Blaga a anunţat organizarea unei competiţii interne, chiar dacă nu există cineva care să fi afişat dorinţa de a intra în cursă. Gestul pare mai degrabă un obstacol gândit pentru a-i spune “nu” lui MRU (Mihai Razvan Ungureanu n.r.), cel care a anunţat că ar candida la Cotroceni, dacă ar avea tocmai ceea ce Boc reclamă, şi anume sprijinul tuturor forţelor de centru-dreapta. Deficitul de candidaturi pedeliste pune o problemă la fel de serioasă ca şi dorinţa de a-l bloca pe MRU, după ce anul trecut PDL îl curta insistent. De fapt, după anunţul lui Boc, e puţin probabil că în competiţia internă de la PDL să se înscrie, în următoarele zile, cineva care să nu fie membru al clanului Blaga."

Având în vedere cursa internă din PDL pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, "situaţia cea mai penibilă ar fi aceea în care intră în cursă un singur candidat. Într-un asemenea caz, totul ar avea un aer ceauşist”, a afirmat Preda.

Cristian Preda susţine că în acest sens, liderul PDL Vasile Blaga are de ales între trei variante: “organizarea unei false competiţii, în care Predoiu aleargă singur (sau împotriva a 1-2 “iepuri”), în aplauzele moleşite ale organizaţiilor, care nu sunt foarte fericite că li se impune drept idol un fost penelist care ar fi vrut să rămână în guvern cu Ponta; amânarea dezbaterii despre prezidenţiabil, până în clipa în care formaţiunile de centru-dreapta se reunesc, prin negociere, în jurul unui singur candidat sau organizează măcar o competiţie care să antreneze forţe şi profiluri distincte; asumarea unei candidaturi chiar de către Blaga, gest care l-ar scoate pe şeful PDL de sub acuzaţia de laşitate, aflată în mintea majorităţii pedeliştilor, care se întreabă de ce liderul lor nu se implică nici în guvernul-alternativă, nici în proiectul prezidenţial al partidului”.

Europarlamentarul a mai afirmat că alegerea pe care o are de făcut liderul PDL ”nu e simplă”.

“Dar trebuie spus că punctul în care s-a ajuns e dificil, fiindcă a lipsit o gândire politică articulată. Mai e ceva: aroganţa reproşată USL are locul ei şi-n curte la Modrogan, de când acolo parchează doar membrii sectei lui Blaga”, a concluzionat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor