Ce măsuri au luat firmele de transport maritim ca răspuns la atacurile rebelilor Houthi în Marea Roşie

Nava CMA CGM Symi (marinetraffic.com)
Redacţia
10.05.2024

Militanţii Houthi din Yemen au intensificat atacurile asupra navelor din Marea Roşie, afectând o rută maritimă vitală pentru comerţul est-vest. Potrivit Reuters, unele companii de transport maritim au reacţionat, dând instrucţiuni navelor să ocolească în schimb Africa de Sud, o rută mai lungă şi, prin urmare, mai scumpă.

Vă prezentăm mai jos măsurile luate de companiile de transport, listate în ordine alfabetică:

C.H. ROBINSON - Grupul global de logistică a declarat la 22 decembrie că a redirecţionat peste 25 de nave în jurul Africii în săptămâna precedentă, iar acest număr este posibil să crească.

CMA CGM - Grupul francez de transport maritim a suspendat majoritatea curselor din Marea Roşie, dar încă mai trimite unele încărcături, de la caz la caz, atunci când au fost posibile escortele marinei franceze, a declarat preşedintele şi directorul general Rodolphe Saade la 29 februarie.

Compania se aşteaptă ca întreruperile în transportul maritim comercial să dureze luni de zile.

DIANA SHIPPING - Vasele companiei evită Canalul Suez.

"Tranzitele pe Canalul Suez sunt cu aproximativ 40% mai mici decât cele înregistrate în prima jumătate a lunii decembrie a anului trecut. Acesta este parţial rezultatul faptului că mai mulţi operatori, inclusiv noi, evităm zona", a declarat preşedintele Anastasios Margaronis la 23 februarie.

EURONAV - Firma belgiană de petroliere a declarat pe 18 decembrie că va evita Marea Roşie până la noi ordine.

EVERGREEN - Linia taiwaneză de transport maritim de containere a declarat pe 18 decembrie că navele sale care efectuează servicii regionale către porturile din Marea Roşie vor naviga către apele sigure din apropiere, în timp ce navele programate să treacă prin Marea Roşie vor fi redirecţionate în jurul Africii.

FRONTLINE - Grupul de petroliere cu sediul în Norvegia a declarat la 18 decembrie că navele sale vor evita Marea Roşie şi Golful Aden.

GRAM CAR CARRIERS - Transportatorul auto norvegian a declarat pe 21 decembrie că navele sale au fost restricţionate să treacă prin Marea Roşie.

HAFNIA - Firma norvegiană de transport maritim a declarat pe 12 ianuarie că, în urma unei conferinţe de presă, va evita să treacă prin Marea Roşie. Compania şi-a oprit toate navele care se îndreaptă spre sau în interiorul strâmtorii Bab al-Mandab.

HAPAG-LLOYD - Linia germană de transport maritim de containere a declarat la 14 martie că întreruperile din Marea Roşie şi supraoferta globală de nave o vor forţa să reducă cheltuielile în 2024, inclusiv să adapteze cursele. Compania, care a decis în ianuarie să îşi redirecţioneze navele în jurul Africii până la noi ordine, a avertizat că impactul redirecţionării va apărea în primul trimestru.

HMM - Transportatorul sud-coreean de containere a declarat pe 19 decembrie că a ordonat navelor sale care în mod normal ar trebui să folosească Canalul Suez să se redirecţioneze în jurul Africii.

HOEGH AUTOLINERS - Transportatorul auto norvegian a declarat pe 20 decembrie că va înceta să mai navigheze prin Marea Roşie. 8 februarie, compania a declarat că întreruperile din Marea Roşie au avut un impact negativ asupra capacităţii şi volumelor sale.

KLAVENESS COMBINATION CARRIERS - Operatorul de flote cu sediul în Norvegia a declarat pe 16 ianuarie că nu va comercializa niciuna dintre navele sale prin Marea Roşie până când situaţia se va îmbunătăţi.

KUEHNE NAGEL - Grupul logistic elveţian Kuehne Nagel a declarat la 1 martie că se aşteaptă ca impactul crizei din Marea Roşie să dureze până în trimestrele următoare şi să aibă un impact asupra EBIT-ului său din al doilea trimestru, cu o valoare de două cifre de milioane de franci elveţieni.

MAERSK - Grupul danez de transport maritim a suspendat, la 5 ianuarie, traficul din Marea Roşie "pentru viitorul apropiat". Maersk a declarat pe 6 mai că perturbarea traficului de transport maritim de containere este în creştere şi se aşteaptă ca în al doilea trimestru să reducă capacitatea industriei între Asia şi Europa cu aproximativ 15%-20%. Pe 2 mai, a prognozat că întreruperile vor dura cel puţin până la sfârşitul anului 2024.

MSCMediterranean Shipping Company a declarat pe 16 decembrie că navele sale nu vor tranzita Canalul Suez.

NIPPON YUSEN - Cel mai mare transportator maritim japonez în funcţie de vânzări a suspendat navigaţia prin Marea Roşie pentru toate navele pe care le operează, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters pe 16 ianuarie.

OCEAN NETWORK EXPRESS - Compania mixtă dintre compania japoneză Kawasaki Kisen Kaisha, Mitsui O.S.K. Lines şi Nippon Yusen, a declarat pe 19 decembrie că va redirecţiona navele din Marea Roşie către Capul Bunei Speranţe sau va întrerupe temporar călătoriile şi se va muta în zone sigure.

OOCL - Grupul de containere cu sediul la Hong Kong a declarat pe 21 decembrie că a dat instrucţiuni navelor sale fie să se îndepărteze de Marea Roşie, fie să suspende navigaţia. De asemenea, a încetat, deschide o nouă filă să mai accepte încărcături către şi dinspre Israel până la noi ordine.

STAR BULKS - Directorul general al Star Bulk a declarat la 13 februarie că această companie cu sediul în Grecia va întrerupe navigaţia prin Marea Roşie după ce Houthis, aliniat cu Iranul, din Yemen, a atacat două dintre navele sale.

TAILWIND SHIPPING LINES - Transportatorul Lidl, care transportă mărfuri nealimentare pentru lanţul de supermarketuri cu discount şi mărfuri pentru clienţi terţi, a declarat în decembrie că navighează în jurul Africii pentru moment.

TORM - Grupul danez de petroliere a declarat pe 12 ianuarie că a decis să întrerupă deocamdată toate tranzitele prin sudul Mării Roşii.

WALLENIUS WILHELMSEN - Grupul norvegian de transport maritim a declarat pe 12 decembrie că, în luna decembrie, a decis să întrerupă toate tranzitele prin sudul Mării Roşii. La 19 decembrie urma să întrerupă tranzitul prin Marea Roşie până la noi ordine.

YANG MING MARINE TRANSPORT - Compania taiwaneză de transport maritim de containere a declarat la 18 decembrie că va devia navele prin Capul Bunei Speranţe pentru următoarele două săptămâni. Nu a oferit nicio altă actualizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor