Ce s-a întâmplat cu adevărata medicină chineză?

Un magazin de medicină tradiţională chineză în Hong Kong, 29 decembrie 2010.
Un magazin de medicină tradiţională chineză în Hong Kong, 29 decembrie 2010. (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

În medicina chineză, tradiţia transmiterii cunoştinţelor de la maestru la discipol durează de mii de ani.

În 1999, la doi ani după ce suveranitatea Hong Kong-ului a fost transferată, Partidul Comunist Chinez a promulgat "Statutul Medicinei Chineze", ceea ce a făcut foarte dificilă continuarea acestui stil de predare a medicinei chineze. Odată ce ordonanţa va avea efect pe scară largă, tradiţia "de la maestru la discipol" va fi înlăturată.

Legislaţia medicală chineză va distruge medicina chineză, potrivit lui Yu Hong Chao, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Medicinei din China antică şi moştenitor al tratamentelor antice pentru leziunile osoase. "Acesta este principalul motiv pentru care adevărata medicină chineză dispare treptat", a spus el.

De mii de ani, medicina chineză a fost transmisă discipolilor de la maeştrii precum Li Shi Zhen şi Hua Tuo, medici de renume din istorie. Un maestru transmite cunoştinţele pe care le-a dobândit prin experienţele sale acumulate timp de decenii. El va transmite, de asemenea, formule secrete discipolilor săi sau propriilor săi copii.

"Ceea ce se găseşte în cărţi sunt doar formule fără nici un efect sau cu un efect moderat, dar formulele scrise de mână ale maestrului meu sunt foarte eficiente", a declarat Yu.

Aceste formule nu pot fi înţelese fără instrucţiunile verbale ale maestrului. "Aceste instrucţiuni sunt scrise separat. Pentru a fi eficiente, o persoană trebuie să adauge o formulă la alta. Iar maestrul oferă informaţiile numai ucenicilor săi calificaţi", a spus el.

Există o relaţie predestinată între un profesor şi un elev. "Înainte ca profesorul meu să mă accepte ca discipol lui, el mi-a observat comportamentul timp de mai mulţi ani. În cele din urmă, el a decis că vrea să mă înveţe", a explicat Yu.

Înainte ca maestrul lui să moară, el i-a spus lui Yu: "Trebuie să îndrumi câţiva ucenici buni şi să nu laşi aceste cunoştinţe să se piardă. ... "

"Cu toate acestea, eu nu îmi pot îndeplini responsabilitatea ca discipol al său", a declarat Yu, exprimându-şi tristeţea şi frustrarea.

După ce "Ordonanţa privind medicina chineză" a intrat în vigoare în 1999, pentru a fi medic înregistrat de medicină chineză şi pentru a practica legal, practicanţii de medicină chineză trebuie mai întâi să treacă un examen de calificare. În plus, practicantul trebuie să termine toate cursurile de licenţă sau cursurile de formare echivalente aprobate de Consiliul de Medicină chineză din Hong Kong.

Într-un elogiu adus profesorului său, Yu a scris: "Maestre, înainte de moartea dvs, puteaţi lua pe oricine ca ucenic. Dar acum, acest lucru este imposibil. Această persoană trebuie să fie absolventă a colegiului de medicină chineză. În caz contrar, este inutil. Eu pot să-l învăţ, dar el nu va putea practica medicina, deoarece este ilegal."

Yu a încercat să recruteze drept ucenici academicieni sau practicanţi înmatriculaţi de medicină chineză, dar în zadar. "Ei se consideră drept elevi ai unor profesori şi se cred cei mai ortodocşi practicanţi ai medicinei. De ce ar avea nevoie de un maestru?", a spus el. Văzând că arta tratamentelor antice pentru leziuni osoase este pe cale să dispară, Yu şi-a exprimat un sentiment de neajutorare.

"Când voi muri, dacă principiul transmiterii "de la maestru la discipol" va fi încă ilegal, îmi voi arde toate cărţile medicale", a declarat Yu. "Guvernul britanic ne-a respectat întotdeauna patrimoniul nostru şi a respectat sistemul nostru medical. Cu toate acestea, la doi ani după ce Hong Kong-ul a revenit Chinei, reglementările sale forţează sistemul vechi de transmitere a cunoştinţelor să dispară."

Sursa: Kan Zhong Guo

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură