Ce se ascunde în spatele acuzării lui Băsescu? Lăzăroiu prezintă operaţiunea "Calul Troian"

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, lansează o teorie halucinantă - cei care instrumentează dosarul de şantaj în care este inculpat Traian Băsescu ar putea avea ca obiectiv principal decredibilizarea justiţiei prin comiterea unui abuz răsunător şi compromiţător.

"Am aşa o uşoară suspiciune legat de punerea sub urmărire penală a lui Traian Băsescu pentru presupuse fapte de şantaj sau ameninţare. După cum aţi văzut evit să discut cazuri instrumentate de justiţie din două motive: nu am formaţie juridică şi ştiu că procurorii au întotdeauna mai multe informaţii decât avem noi. De aia nu obişnuiesc să le pun la îndoială buna credinţă. Dar am aşa o - să-i zicem - intuiţie juridică", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Dosarul a plecat de la o declaraţie, "probabil nefericită", făcută de fostul preşedinte cu referire la soţul unei senatoare, a explicat Lăzăroiu, declaraţie pe care senatoarea Gabriela Firea a putut să o interpreteze ca o ameninţare (sau şantaj, pentru că făcea parte din Comisia Nana).

"Pe de altă parte, când soţul e primar într-o comună din Ilfov şi nu şeful statului, dar orice altă persoană îi spune senatoarei: "vezi că poate nu-l mai găseşti acasă", probabil că senatoarea simte fiori pe şira spinării. Dar nu pentru calitatea pe care o are persoana care îi spune asta, ci pentru că ştie şi ea cam ce înseamnă să fii primar într-o comună din Ilfov (ştiţi şi voi, nu?)", a adăugat fostul consilier prezidenţial.

Aşadar, în opinia acestuia, este ceva dubios în graba de a începe urmărirea penală pentru că asta înseamnă să existe nişte indicii temeinice şi nu prea vede ce ar mai putea avea procurorii la dosar care să se adauge acelei declaraţii neinspirate a fostului preşedinte.

"Bun, trec peste asta şi îmi pun o altă întrebare. Să zicem că procurorii au primit o comandă să facă aşa. Cui îi serveşte şi care e scopul final? Adversarii lui Traian Băsescu vor să-l umilească, să-l compromită etc.? Am mari îndoieli că cineva mai are o miză în asta. Şi atunci îmi încolţeşte un gând. Dacă de fapt cei care instrumentează asta vor să compromită chiar justiţia?

Pentru că mulţi oameni de bună credinţă, care, să zicem, nu au nici antipatie, nici simpatie pentru fostul preşedinte, ar putea să simtă ca mine: că e ceva putred, că seamănă a comandă politică. Atunci ei vor începe să se îndoiască nu doar de muncă procurorilor de la Parchetul General, ci şi de munca procurorilor de la DNA. Adică, ar putea fi o contagiune a neîncrederii faţă de justiţie", afirmă Lăzăroiu.

De ce crede fostul ministru al Muncii acest lucru? Pentru că acum politicienii nu de Traian Băsescu se tem cel mai tare, el nu mai e o miză pentru eu, ci de DNA şi de justiţie, care au şi un grad de încredere a românilor foarte înalt.

"Şi cum poţi să compromiţi cel mai simplu justiţia decât împingând-o să facă greşeli? Zic şi eu, nu dau cu parul. Poate mă înşel. Nici măcar nu ştiu ce e în dosar. Doar că procurorii joacă pe sârmă în momentul ăsta. Tratând mai general cazul, ar putea exista pericolul ca un singur procuror, nu mai mulţi, să fie controlat de politicieni, iar acel procuror să comită intenţionat nişte abuzuri, ca să arunce o pată asupra muncii întregii bresle. Rezultatul ar fi catastrofal pentru justiţie. Sper să nu devin paranoic, dar ştiu şi că politicienii lucrează foarte rafinat când vor să decredibilizeze o instituţie. Think about it", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

"Din păcate fiind vorba de Traian Băsescu, pare că vreau să îi iau apărarea. Dar realitatea e că pentru a comite un abuz răsunător şi compromiţător ai nevoie exact de o persoană cu notorietatea şi statura lui Traian Băsescu. Am vrut doar să remarc că există un pericol aici. Poate e mai greu să găseşti un asemenea cal troian la DNA şi mai uşor la Parchetul General", a adăugat acesta.

Din perspectiva lui Lăzăroiu, singura ipoteză care i-ar putea salva pe procurori este că mai e ceva la dosar ce noi nu ştim. Ciudat este că pentru a fi dispusă începerea urmării penale trebuia să existe ceva indicii temeinice, iar o declaraţie publică nu intră tocmai în această categorie. Oricum, dacă dosarul ăsta ajunge în instanţă doar cu declaraţiile părţilor, achitarea e garantată.

"O să urmărim cazul fără să facem speculaţii. Important e acest semnal de alarmă - că politicienii pot folosi cai troieni cu care să decredibilizeze justiţia", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.