Ce trebuie sa stii despre retinere si perchezitie? (partea I)

(photos.com)

Orice persoana banuita de savarsirea unei infractiuni risca sa fie retinuta, arestata si perchezitionata. De aceea, este foarte important pentru fiecare sa cunoasca momentele cheie din cadrul procedurii care urmeaza a fi infaptuita de organul de urmarie penala.

In continuare voi da raspuns la cele mai de baza intrebari ce pot aparea in cadrul retinerii si perchezitiei.

Ce este retinerea?

Retinerea constituie privarea persoanei de libertate, pe o perioada scurta de timp, dar nu mai mult de 72 de ore, in locurile si in conditiile stabilite prin lege. Retinerea minorului nu poate depasi 24 ore. In cazul retinerii minorului, persoana care efectueaza urmarirea penala este obligata sa comunice imediat procurorului si parintilor minorului sau persoanelor tutelare.

Retinerea nu inseamna doar privarea persoanei de libertate dar si faptul ca ea este adusa la sediul politiei unde sunt infaptuite o serie de actiuni importante pentru cel retinut. (Procedura retinerii a fost descrisa in articolele anterioare).

Retinerea poate fi aplicata atat ca masura administrativa, cat si ca masura de constrangere procesual-penala.

Cine poate fi supus retinerii?

Pot fi supuse retinerii:

- Persoanele banuite de savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu inchisoare pe un termen mai mare de un an;

- Invinuitul, inculpatul care incalca conditiile masurilor preventive neprivative de libertate, luate in privinta lui, daca infractiunea se pedepseste cu inchisoare;

- Condamnatii in privinta carora au fost adoptate hotarari de anulare a condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau de anulare a eliberarii conditionate de pedeapsa inainte de termen.

Cine poate sa retina?

Orice politist are dreptul sa retina o persoana banuita de savarsirea unei infractiuni, daca sunt prezente conditiile indicate mai sus.

Insa Legea prevede ca si alte persoane pot sa dispuna retinerea unui suspect: comandantul unei nave aeriene, judecatorul cand savarsirea infractiunii are loc in timpul sedintei de judecata, militarii din trupele de carabinieri (in Republica Moldova), procurorul, colobarotari ai Serviciului vamal, etc.

Tot odata Legea penala ofera dreptul oricarui cetatean sa retina si sa aduca fortat la politie sau la o alta autoritate publica o persoana prinsa in timpul savarsirii unei infractiuni sau care a incercat sa se ascunda ori sa fuga imediat dupa savarsirea infractiunii (prinderea in flagrant).

Un politist imbracat in haine civile are dreptul sau nu sa retina pe cineva?

In mod normal, retinerea trebuie sa aiba loc de catre politisti in uniforma pentru ca persoana retinuta sa nu aiba dubii in ceea ce priveste identitatea persoanei.

Cu toate acestea legea prevede si posibilitatea retinerii de catre politisti in civil. In aceste cazuri politistii au obligatia sa se legitimize. Daca nu o fac, persoana retinuta nu va purta raspundere pentru opunerea rezistentei, deoarece nu stia ca are de a face cu un politist.

In baza carui act poate avea loc retinerea persoanei?

- A procesului verbal, in cazul aparitiei nemijlocite a motivelor verosimelor de a banui ca persoana a savarsit infractiunea. (art. 165 Cod procesual penal al R. Moldova, insa consider ca aceasta norma este foarte greu de inteles si desigur ca permite speculatii si abuzuri!).

- A ordonantei organului de urmarire penala.

- A hotararii instantei de judecata cu privire la retinerea persoanei pentru savarsirea infractiunii de audienta, sau a condamnatului....

Va urma...


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură