Cel mai puternic laser din Europa, inaugurat la Măgurele

A fost inaugurat marţi cel mai puternic laser din Europa şi al doilea laser din lume, de un petawat, la Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de la Măgurele.

"Avem astăzi deosebita satisfacţie să asistăm la finalizarea şi operaţionalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructură la cel mai înalt nivel mondial. Institutul găzduieşte cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawat cu o durată de 25 femtosecunde", a precizat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu.

Proiectul CETAL este finanţat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei în cadrul Programului naţional de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013.

"Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră. Constituie o etapă esenţială în realizarea infrastructurii ELI—NP, proiect care va cuprinde două lasere de 10 petawaţi", a explicat ministrul.

Odată cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetări de vârf, cum ar fi aplicaţii în fizică, chimie, biologie, medicină, energie, ştiinţa materialelor, tehnologii ultra avansate de producţie care vor avea un impact important pentru economia românească, a susţinut Costoiu.

"Chiar dacă menţionăm doar uriaşul potenţial în domeniul accelerării de particule pentru testarea componentelor folosite în industria spaţială, generarea razelor X dure pentru aplicaţii industriale sau protonanoterapia în medicină, se conturează o paletă spectaculoasă de direcţii în care cercetarea românească va străpunge cu siguranţă barierele actuale. Noua generaţie de cercetători din România şi generaţiile următoare vor avea posibilitatea să deruleze în ţară proiecte de cercetare ce presupun resurse care până acum erau apanajul a doar câtorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage echipe de cercetători din străinătate, inclusiv diaspora ştiinţifică românească."

Au fost prezenţi la eveniment mai mulţi oficiali printre care preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Tudor Prisecaru.