Soţia preşedintelui ICR, numită politic într-un post inventat la UNESCO

Nicolae Manolescu
Nicolae Manolescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a aranjat ca soţia sa să ocupe un post de diplomat în Delegaţia Permanentă la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) de la Paris, în ciuda faptului că era de profesie chimist şi nu avea nicio pregătire în domeniu. Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, a recunoscut pentru publicaţia România liberă că Tatiana Zamfiroiu a ocupat acea funcţie prin numire politică, lucru pe care îl consideră drept "soluţie de compromis".

Întrebat ce o califică pe Tatiana Zamfiroiu să ocupe un post de diplomat, Nicolae Manolescu, care l-a avut ca adjunct pe Lilian Zamfiroiu, a replicat: "Era soţia lui Zamfiroiu, locuia în Franţa cu el, în timp ce acesta era adjunctul meu. De ce puneţi întrebări tendenţioase şi puerile? Astea sunt problemele ţării, acest post? După ce soţul ei a plecat la ICR, am rămas fără oameni. A fost o soluţie de compromis. Nu facem faţă doar doi diplomaţi în această delegaţie, e foarte multă muncă".

Ambasadorul a mai precizat că postul a fost unul temporar, de 13 luni, iar mandatul acesteia se apropie de final. Postul nu a fost obţinut prin concurs, ci prin numire din partea Ministerului de Externe.

Cât despre faptul că Tatiana Zamfiroiu este la bază chimist şi nu are experienţă în diplomaţie, Manolescu a explicat că "nu există o şcoală de diplomaţie. Nu e nevoie de calificare pentru asta, oricine poate deveni diplomat. Ea este referent, diplomat".

Potrivit unor surse citate de România Liberă, Tatiana Zamfiroiu nu cunoaşte la nivel avansat limbile de circulaţie internaţională engleza şi franceza. "Postul de referent" ocupat de aceasta a fost înfiinţat anul trecut.

Membrii Delegaţiei Permanente la UNESCO sunt angajaţii Ministerului de Externe. Misiunea diplomatică română pe lângă UNESCO se află la Paris, prin urmare membrii misiunii trebuie să fie în capitala Franţei, au salarii similare cu ale diplomaţilor şi au locuinţe ale căror chirii sunt plătite de statul român. În calitate de diplomat, Tatiana Zamfiroiu a putut sta în continuare la Paris în apartamentul în care a locuit împreună cu soţul ei, în perioada în care era adjunctul lui Manolescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne