Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara

Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor (Facebook)

Judeţul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate judeţe din ţara noastră atât din punct de vedere istoric, cât şi din punctul de vedere al resurselor naturale. Aici se află cetăţi dacice şi castre romane, importante castele şi cetăţi medievale, muzee şi lăcaşuri de cult, dar şi unul dintre cele mai importante parcuri naturale din ţara noastră.

Hunedoara, oraşul de pe Valea Cernei, atestat documentar încă din anul 1265, este locul în care s-a dezvoltat, începând cu secolul al XIX-lea, o spiritualitate românească deosebită, cu numeroase biserici şi mânăstiri ctitorite în această perioadă. Ioan de Hunedoara este considerat părintele Hunedoarei moderne, iar printre personalităţile locului se mai numără Matei Corvinul sau pictorul Nicolae Bikfalvi.

Parcul Naţional Retezat, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, văile din Ţara Haţegului, Mănăstirea Prislop sau Castelul Corvinilor fac din Hunedoara una dintre cele mai atractive zone din punct de vedere turistic.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este cetatea medievală a oraşului Hunedoara. Cunoscut şi sub numele de Castelul Hunedoarei, Castelul Corvineştilor sau Castelul Huniazilor, această construcţie impunătoare reprezintă unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. De asemenea, acesta este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinaţii de basm din Europa”.

Anual, aici se organizează „Zilele castelului”, un festival medieval cu domniţe, cavaleri, vrăjitoare, dansuri medievale şi proiecţii de filme.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Cetatea Devei

Cetatea Deva este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania.

Poziţia strategică deosebită a înălţimii ce domina Deva, a făcut ca zona să fie locuită încă din preistorie. Astfel aici s-au descoperit urme de locuire din neolitic şi epoca bronzului.

Cetatea medievală, numită pe drept cuvânt "cheia Mureşului", a păzit secole de-a rândul ieşirea şi intrarea în Transilvania pe Valea Mureşului, una dintre cele mai importante artere de circulaţie spre centrul şi vestul Europei.

Cetatea a fost ridicată, probabil, în perioada dintre anii 1250 şi 1260, devenind fortificaţie puternică în secolul al XV-lea, suferind transformări succesive, mai ales prin lucrările realizate de Habsburgi în sec. al XVIII-lea.

Astăzi Cetatea Devei este o ruină, fiind distrusă în anul 1849 în urma unei explozii în magazia cu muniţie. În ultimii ani monumentul istoric a intrat într-un proces de restaurare însă a rămas deschis publicului.

De aici se poate admira o panoramă superbă asupra oraşului şi împrejurimilor.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa nu este doar o cetate aşa cum probabil crede majoritatea lumii, ci este un teritoriu alcătuit din mai multe cetăţi dacice, răspândite pe un areal de aproximativ 50 de kilometri. Cea mai importantă cetate de pe acest tărâm dacic este Cetatea Sarmisegetuza Regia, aceasta fiind capitala Daciei şi cetatea de scaun a regelui Decebal.

Cetatea este compusă din şase fortăreţe: Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa, care erau dispuse în cerc, în jurul cetăţii şi aveau rol de apărare.

În prezent, cetatea dacică face parte din patrimoniul mondial UNESCO şi poate fi vizitată de turişti.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Cheile Băniţei

Cheile Băniţei sunt un obiectiv turistic foarte puţin cunoscut de către turişti. Acest obiectiv spectaculos nu ar trebui ratat de către niciun turist aflat pe ruta Haţeg-Petroşani (E79), fiind situat la mică distanţă de şosea (aprox. 400 m în dreapta tunelurilor de cale ferată) şi uşor accesibil, la cca 8 km nord de Petroşani în culoarul Băniţa-Merişor-Baru.

Cheile sunt scurte, doar aprox. 200 m, dar extrem de spectaculoase, fiind sculptate în calcare mezozoice de pârâul Jupâneasa.

În jurul cheilor, cât şi pe înălţimile calcaroase din jur, se dezvoltă o floră bogată care include numeroase endemisme şi specii sudice: Juniperus sabina, Syringa vulgaris, Fraxinus ornus, Asperula capitate, Doronicum columnae.

Pe dealul care se înalţă la aprox. 200 m deasupra cheilor, se găseşte cetatea dacică Băniţa care făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munţii Sureanu, ce deservea Sarmizegetusa Regia.

Traseul până sus este la liber, puţin abrupt şi plin de vegetaţie, dar se poate urca. Din păcate prea mult din cetate nu se poate vedea, în perioada comunistă a fost dislocată multă piatră pentru folosirea ei la terasamentul căii ferate care trece pe la poalele dealului.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Peştera Bolii

Peştera este situată în partea de nord oraşului Petroşani, la 6 km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Ţara Haţegului, în locul unde se întâlnesc Munţii Retezatului cu cei ai Sebeşului.

Peştera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcare jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la bază şi 10 m înălţime.

Peştera Bolii s-a format în lungul apei Jupânesei, care o străbate de la un cap la altul. Există şi o a doua intrare, numai că aceasta dă către calea ferată şi, pentru a fi evitate posibilele accidente accesul pe acolo nu este încurajat. Lungimea peşterii e de aproape jumătate de kilometru, se merge pe lângă firul apei, peste poduri mai mult sau mai puţin stabile.

Numele peşterii vine probabil de la familia Bolia care a avut încă din secolul XV-lea proprietăţi de pământ şi păduri în zonă.

Prin anii ´60 peştera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu, dar ele au fost distruse în timp. Peştera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociaţia Petroaqua, au trecut la reamenajare. Au fost montate podeţe care uşurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol. În interiorul peşterii trăiesc două specii de lilieci.

Peştera Bolii aparţine ariei protejate a Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina, cuprinzând opt rezervaţii şi monumente ale naturii, dar şi monumente istorice precum: Cetatea Dacică Bolii sau Castrul de a Crivadia.

Ca rezervaţii şi monumente naturale trebuie amintite şi: Complexul carstic Ponorici - Cioclovina (Peştera Valea Stânii), Cheia şi Peştera Şura Mare, Peştera Tecuri, fâneţele Pui, locul fosilifer Ohaba Ponor, Cheile Crivadiei şi dealul Bolii.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Lacul Cinciş

Lacul Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor 1960, în Valea Cincişului şi a Cernei, în apropiere de municipiul Hunedoara. Timp de mai multe decenii, Lacul Cinciş a fost sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Hunedoara. A fost, totodată, un loc de relaxare favorit al hunedorenilor.

În prezent, chiar dacă zona de agrement de pe malurile apei s-a restrâns din cauza construcţiilor private, Cinciş rămâne una dintre atracţiile principale din judeţul Hunedoara.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop este considerată unul dintre centrele spiritualităţii ortodoxe din România şi este vizitată anual de mii de credincioşi. Aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca, devenit în ultimii ani un loc de pelerinaj pentru ortodocşii români. Tot aici se află şi chilia săpată în stâncă a cuviosului Ioan Sihastrul, dar şi o icoană a Maicii Domnului, datând din secolul al XVII-lea.

Cei care ajung la Prislop sunt întâmpinaţi nu doar de atmosfera liniştită a mânăstirii dar şi de peisajul impresionant al dealurilor care o înconjoară.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Băile romane de la Geoagiu

Băile de la Geoagiu datează din epoca romană fiind cunoscute şi sub denumirea de băile termale romane Germisara, de la castrul roman cu acelaşi nume construit în apropierea lor.

Băile termale se păstrează aproape în aceeaşi formă ca şi în antichitate fiind construite într-o fâşie de de pământ înaltă.

În apropierea lor se pot vedea şi urmele unui drum roman pavat cu dale de piatră.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Valea Dinozaurilor

Valea Dinozaurilor, din hotarul satului Sânpetru, judeţul Hunedoara, se află cam la două ore şi jumătate de condus de Cluj. O excursie cu maşina pe urmele dinozaurilor pitici poate fi combinată cu o vizită la Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg, aflată în drum, sau Biserica din Densuş şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflate la o aruncătură de băţ.

Valea Dinozaurilor se află chiar pe acest drum şi este unul dintre cele mai bine semnalizate trasee turistice din România, graţie eforturilor făcute de Geoparcul Dinozaurilor, instituţie care protejează zona în care trăiau acum 70 de milioane de ani faimoşii dinozauri pitici din Ţara Haţegului.

Pot fi vizitate cu uşurinţă două situri unde s-au descoperite fosile ale animalelor preistorice. Primul este Râpa Dinozaurilor, la care se ajunge traversând râul, în drept cu punctul de informare amenajat la mică distanţă după ieşirea din Sânpetru (există o punte de lemn, dar şi un vad pentru maşini). Apoi urmează un traseu de 20-30 de minute, pe jos.

Al doilea sit, Dealul Mare al Dinozaurilor este şi mai la îndemână, fiind situat chiar pe şoseaua bine asfaltată care leagă Sânpetru de Ohaba Sibişel. Nu vă aşteptaţi însă să găsiţi schelete sau ouă de dinozauri, ci doar două tăbliţe, una – de pe vremea „dinozaurilor” moderni – care insistă să nu intraţi în sit, dacă nu sunteţi „persoană autorizată” şi o a doua, instalată după amenajarea traseului, care explică în mare ce este de văzut.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Muzeul Aurului

Muzeul Aurului de la Brad este unic în Europa şi cuprinde cea mai mare colecţie de minerale şi obiecte din aur de pe continentul european. Situat în Brad, în Munţii Apuseni, muzeul a fost creat în urmă cu mai bine de 100 de ani, loc unde mii de exponate din întreaga lume pot fi admirate de ochii turiştilor.

În cadrul expoziţiei se pot vedea lamele şi cristale de aur, lingouri de aur brut, lingou de aur fin, aur lamelar pe cuarţ, aur lamelar cu calcit, dar şi obiecte confecţionate din acest metal scump.

Printre cele mai interesante obiecte din aur din muzeu se află harta României Mari sau Pana lui Eminescu.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Parcul Naţional Retezat

Parcul Naţional Retezat ocupă aproape 40.000 de hectare şi cuprinde cele mai spectaculoase lacuri glaciare din ţară. Dintre cele peste 50 de „lacrimi” ale Retezatului, cele mai atractive sunt Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine, Bucura, cel mai întins lac glaciar. O zonă aparte în Retezat este Poiana Pelegii, locul de camping din inima munţilor de unde turiştii pornesc pe potecile care duc spre lacurile glaciare sau spre vârfurile înalte din Masivul Retezat.

O altă atracţie turistică spectaculoasă a Parcului Naţional Retezat este Lacul Gura Apelor, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Cascada Lolaia

Situată în Parcul Naţional Retezat, cascada dă un farmec aparte peisajului sălbatic în care este amplasată.

Aflată la 1.050 metri altitudine, în partea de nord a parcului, cascada este compusă din două braţe despărţite de un perete stâncos. Accesul turiştilor se face prin locul numit Cirnic.

Întrucât accesul se face pe o pantă accidentată, poteca este suspendată şi realizată cu trepte şi balustrade din lemn. Punctul de belvedere este împrejmuit cu balustrade din lemn şi a fost amplasat în cel mai adecvat loc pentru observarea cascadei. Tot aici a fost amenajat şi un stativ pentru aparatele foto ale turiştilor care doresc să se fotografieze în grup complet.

Este considerată pe bună dreptate cea mai spectaculoasă cascadă din Parcul Naţional Retezat, alături de Gura Zlatei, vârfurile Zănoaga, Judele şi Retezat.

Frumuseţea peisajului montan este completată de valoroasa faună alpină, ocrotită prin lege: capra neagră, râsul, cerbul, acvila de munte, cocoşul de munte, păstrăvul, nevertebrate rare.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Biserica de piatră Densuş

Unică prin arhitectura sa, biserica din Densuş, judeţul Hundedoara, a fost ridicată în totalitate din piatră, într-un loc în care creştinismul se împleteşte cu legendele despre daci şi romani. Chiar dacă istoricii nu cad de acord asupra datei construcţiei lăcaşului, un lucru este cert: vorbim de cea mai veche biserică din piatră, pentru că aici se ţin slujbe neîntrerupt de cel puţin şapte secole.

Biserica de piatră Densuş este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII din pietrele aduse de la ruinele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.

Se spune despre acest lăcaş de cult că este construit pe ruinele unui templu dac închinat zeului Zamolxe, care apoi a trecut în posesia romanilor, odată cu colonizarea Daciei de către Traian. Templul dac a fost transformat apoi într-un templu închinat zeului Marte, unde romanii obişnuiau să facă sacrificii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.