Celulă criminală din Balcani desfiinţată de Europol: Zeci de membri arestaţi, droguri şi arme de foc confiscate

(europol.europa.eu)

O operaţiune internaţională coordonată de Europol a dus la arestarea a aproape 40 de membri ai unei grupări criminale extrem de violente din Balcanii de Vest, a anunţat joi instituţia, într-un comunicat. Condusă de un cetăţean din Bosnia şi Herţegovina, această grupare criminală puternică era implicată în principal în traficul pe scară largă de droguri şi arme de foc în Europa.

Potrivit comunicatului, o serie de raiduri au fost efectuate miercuri simultan în Croaţia, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Olanda, Italia, Belgia şi Germania împotriva membrilor acestei grupări. Acţiunile au fost coordonate de la un post de comandă din Zagreb, Croaţia, cu sprijinul ofiţerilor Europol desfăşuraţi pe teren.

În total, 37 de suspecţi au fost arestaţi pe parcursul investigaţiei, inclusiv liderul grupării - un cetăţean din Bosnia şi Herţegovina considerat o ţintă de mare valoare de către Europol şi care, în prezent, execută o pedeapsă de patru ani de închisoare în Italia. Dintre aceşti 37 de suspecţi, 15 au fost arestaţi în urma acţiunii din această săptămână.

Anchetatorii au reuşit să descopere modul în care acest individ a continuat să orchestreze activităţile infracţionale ale bandei sale din celula din închisoare. De acolo, se crede că acesta dădea în mod regulat ordine şi instrucţiuni subordonaţilor săi cu privire la chestiuni legate de traficul de droguri şi de arme de foc.

Printre spaţiile percheziţionate în timpul acţiunii se numără o celulă de închisoare din Belgia, un garaj din Olanda, folosit pentru a ascunde cocaină, şi mai multe spaţii din Croaţia, Germania, Slovenia şi Bosnia şi Herţegovina, unde se aflau droguri, arme de foc şi explozibili.

Rezultatele anchetei penale (arestări şi confiscări)

  • - 37 arestări;
  • - 148.000 de euro în numerar;
  • - 18 arme de foc, inclusiv 2 mitraliere, şi 2 512 bucăţi de muniţie;
  • - 500 de grame de TNT cu detonatoare la distanţă;
  • - Peste 15 kilograme de cocaină, 11 kilograme de heroină, 3 kilograme de amfetamină, 7 kilograme de marijuana şi 10 kilograme de haşiş;
  • - Uniforme de forţe de ordine şi documente de identitate false.

La operaţiune au participat forţe de ordine din Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Germania, Olanda, Slovenia, biroul din Zagreb al Agenţiei Antidrog din SUA şi unitatea de droguri a Europol.

Grupul operativ operativ "Cartelul Balcanic"

Această operaţiune internaţională este rezultatul unei investigaţii complexe conduse de Direcţia Generală de Poliţie din Croaţia în cadrul Grupului operativ "Cartelul Balcanic".

Elaborarea de informaţii realizată de Europol după ce recent au fost desfiinţate trei instrumente de comunicare criptate utilizate de infractori - Encrochat, Sky ECC şi ANOM - a scos la iveală prevalenţa infractorilor din Balcani în peisajul infracţional global.

Pentru a răspunde la această ameninţare, Europol a înfiinţat Grupul operativ operativ "Cartelul Balcanic", care reuneşte investigatori din întreaga Europă şi din întreaga lume pentru a viza în mod eficient ameninţarea care se răspândeşte din această regiune.

Pe lângă destructurarea acestei reţele, activitatea desfăşurată în cadrul acestui grup operativ a dus recent la dezmembrarea în Serbia a celei mai mari organizaţii de trafic de droguri din regiunea balcanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe