Cercetători americani susţin că hackuirea automobilelor cu pilot automat va genera haos

.
. (pixabay)

Cercetători de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA şi de la Multiscale Systems, Inc. au dezvăluit concluziile unui studiu asupra potenţialelor modalităţi prin care hackerii ar putea genera haos în traficul rutier.

Potrivit datelor colectate de cercetători, întârzierile în cazul călătoriilor ar putea deveni cea mai mică grijă a oamenilor în viitorul apropiat, când zeci de milioane de autovehicule cu pilot automat ar urma să circule pe autostrăzile americane, potrivit unor rapoarte media.

“Spre deosebire de majoritatea breşelor în domeniul datelor de care auzim, automobilele hackuite au consecinţe fizice”, a susţinut Peter Yunker, profesor asistent şi co-autor al studiului, într-o declaraţie despre această cercetare, citată de publicaţia The Daily Mail. Yunker lucrează la Facultatea de Fizică a Institutului de Tehnologie din Georgia.

Yunker şi alţi trei co-autori au simulat ce ar putea genera un grup de automobile cu pilot automat hackuite în trafic într-un loc precum Manhattan, New York City, unde străzile şi bulevardele formează o reţea proiectată să reducă potenţialul unui blocaj rutier.

Accidente fatale şi persoane rănite sau bolnave care mor în ambulanţele blocate în ambuteiajul rutier sunt două dintre potenţialele consecinţe severe ale vehiculelor conectate la Internet hackuite de infractori cibernetici, potrivit studiului.

Cercetările au determinat că blocarea a doar 20% dintre automobile la ore de vârf în locuri precum New York City ar cauza o “îngheţare totală a traficului”.

“La 20%, oraşul este divizat în insuliţe, unde ai putea înainta pe o distanţă de câteva străzi, dar nimeni nu ar putea să traverseze oraşul”, a precizat David Yanni, absolvent şi asistent în cercetare, citat de publicaţia The Daily Mail.

Între timp, cercetători din SUA susţin că acelaşi nivel de blocaje rutiere ar putea avea loc prin hackuirea a 20% dintre automobile în timpul traficului “intermediar” din timpul zilei.

“Manhattan este o reţea bună şi acest lucru determină ca traficul să fie mai eficient. [...] Uitându-ne la oraşele fără reţele mari precum Atlanta, Boston sau Los Angeles, considerăm că hackerii ar putea provoca pagube mai mari, deoarece o reţea te face mai puternic, astfel încât să poţi ajunge în aceleaşi locuri folosind rute diferite”, a mai precizat Yunker.

Totuşi, inginerii urmăresc să evite potenţiale ameninţări ale infractorilor cibernetici prin stocarea separată a datelor pe mai multe reţele digitale pentru a împiedica hackerii să aibă acces la vreo maşină prin simpla compromitere a uneia sau a doua reţele web.

“Dacă vă puteţi asigura că maşinile aflate una lângă cealaltă nu pot fi hackuite în acelaşi timp, acest lucru ar reduce riscul ca ele să blocheze traficul împreună”, a declarat Skanka Vivek, cercetător post-doctorand şi autor principal al studiului, fiind citat de The Daily Mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură