Chifu confirmă: Pactul de coabitare cu Băsescu, negociat de Dragnea

Deşi asumat de Victor Ponta, pactul de coabitare dintre fostul premier Ponta şi Traian Băsescu a fost negociat de actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, în timp ce Băsescu era suspendat.
Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (captură.)

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu confirmă că, aşa cum a declarat Victor Ponta, pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost negociat de Liviu Dragnea. În plus, Chifu a mai precizat că ideea acestui pact a apărut în mai, conţinutul a fost scris chiar în timp ce Traian Băsescu era suspendat, iar semnarea s-a făcut exact cu o zi înainte de desemnarea lui Ponta premier.

„Da, este adevărat. Detalii din interior nu sunt publice. Din punct de vedere al contextului, vă pot confirma că am avut un mandat din partea preşedintelui. Domnul Dragnea a avut mandatul celor doi co-preşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, pentru a negocia respectivul acord”, a declarat Iulian Chifu, citat de digi 24.ro.

Declaraţiile lui Chifu vin în contextul în care Ponta a declarat la dcnews că faimosul pact cu Traian Băsescu deşi a fost asumat de el, de scris şi de negociat, l-a negociat Liviu Dragnea cu Iulian Chifu.

”Ei (Liviu Dragnea şi Iulian Chifu) au pregătit draftul şi noi am mers acolo”, a adăugat Victor Ponta.

”Numirea din 2013 a doamnei Kovesi, am discutat-o amândoi, eu şi Liviu, acum am rămas eu omul rău. Nu am fost doar eu, am fost doi”, a menţionat Victor Ponta.

Revenind la declaraţiile făcute astăzi de Chifu, acesta a precizat, pentru Digi24, că nu a fost alegerea sa cu cine să negocieze, dar a refuzat să dea alte detalii despre locul negocierilor şi cum au decurs acestea.

"Nu este treaba mea să decid. Erau cei doi decidenţi, preşedinte, premier. Preşedintele mi-a dat mie mandatul, probabil că cei doi copreşedinţi, adică sigur cei doi copreşedinţi ai USL l-au mandatat pe domnul Dragnea şi s-au derulat aceste contacte şi negocieri.

Reamintim că a doua suspendare a lui Traian Băsescu a fost votată de Parlament pe 6 iulie 2012, iar referendumul - invalidat ulterior de Curtea Constituţională - a avut loc pe 29 iulie. Pe 28 august 2012, Băsescu se întorcea la Palatul Cotroceni, iar pactul de coabitare a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta pe 12 decembrie 2012.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne